Doorgaan naar artikel

Markt: spruitkool in afwachting van Duitse vraag

Markt: spruitkool in afwachting van Duitse vraag premium

Markt: spruitkool in afwachting van Duitse vraag

Spruitkool ligt op een prijsniveau van 60 tot 80 cent per kilo, dat is iets lager dan vorige week. Duitsland is tot op heden mondjesmaat aan de markt.

De prijs van spruitkool ziet er tot nu toe niet verkeerd uit, al lijkt het erop dat het warme weer tot nu toe de consumptie wat afremt. Bovendien hebben veel winkels de eerste acties met spruitkool gehad, dat geeft ook een terugslagje.

Product ziet er goed uit

Afgaande op de uitwendige kwaliteit hoeft de consument geen voorbehoud te maken, want het product ziet er doorgaans goed uit. Telers lopen aan tegen wat koolvliegschade en tegen schade door koolmot. Die schade is vooral inwendig in de spruiten te vinden. Verder blijft de druk van trips potentieel gevaarlijk.

Spruiten aan de fijne kant

Wel zijn de spruiten aan de fijne kant. Dit is het gevolg van de weersomstandigheden, waardoor de spruitzetting naar achteren werd geduwd. Het aandeel B’s blijft dan ook wat achter. De gevolgen daarvan zijn tot nu toe beperkt, omdat de vraag vanuit Duitsland nog beperkt is. Trekt de vraag aan, dan is te verwachten dat dat een opdrijvend prijseffect tot gevolg zal hebben. Volgens een insider is de lauwe Duitse belangstelling tot nu toe vooral een gevolg van – alweer- de huidige weersomstandigheden. In eigen land is de temperatuur nog steeds relatief hoog, in Duitsland worden op veel plekken nog steeds zomerse waarden bereikt. Daaraan lijkt de komende dagen echter een eind aan te komen, en ligt een aantrekkende Duitse vraag in de verwachting.

Prognose: handhaving van de huidige positieve marktvooruitzichten.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin