Markt: Prijsbeeld normaliseert, ook bij komkommer

28-04-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Komkommerprijzen stijgen weer iets. - Foto: Peter Visser.
Komkommerprijzen stijgen weer iets. - Foto: Peter Visser.

Herstel bij komkommers en lagere paprikaprijzen: het prijsbeeld voor glasgroente op de dagmarkt normaliseert.

Wie naar de dagkoersen kijkt op de veilingen, ziet dinsdag 28 april niet heel gekke prijzen bij de grote glasgroenteproducten. Komkommers zijn nog goedkoop met ongeveer € 0,16 (The Greenery) en paprika is ‘normaal’ geprijsd net onder de € 2.

Het zijn niet meer extreme prijzen zoals die de afgelopen weken zich steeds aandienden. De komkommerprijzen bleven lang strak op een dieptepunt en paprika’s schoten tot boven de € 4 per kilo.

De sporen van een coronacrisis zijn dinsdag 28 april lastiger te ontwaren in de dagprijsoverzichten. Ook bij de grovere tomaten en aubergines is het beeld niet ongewoon.

Belgisch herstel

Bij de verkoop van komkommers is het herstel duidelijk zichtbaar in België. Op de veilingklok zijn prijsbewegingen duidelijker. Maandag werd er geveild voor € 0,12 (400 grams), terwijl de klok dinsdag 28 april al op € 0,23 afsloot gemiddeld. De aanvoer was dinsdag veel kleiner dan maandag overigens.

Een prijsherstel lijkt aannemelijk met het donkerdere weer en acties in de supermarkten deze week. Ook kan er effect zijn door het achterwege laten van tussenplantingen bij telers.

Bij The Greenery is het prijsherstel iets minder scherp dinsdag. Toch is de prijs voor veertigers net onder € 0,20 gebleven per stuk. Een vergelijking met de Belgische veilingen gaat mank door verschillen in heffingen.

Normalisering paprika

De prijsdaling bij paprika was voorzien door een grotere aanvoer uit Nederlandse kassen en de overgang in het Spaanse seizoen.

Bij Albert Heijn is de normalisering van de prijzen al doorgevoerd in de mixverpakking. Voor de drie paprika’s vraagt de marktleider nu € 1,79, waar dat gisteren nog € 1,86 was. Vorig jaar was dat nog € 1,69.

Op de dagmarkt dook de prijs dinsdag 28 april wel onder het niveau van 2019 voor rode paprika.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer