Markt: Perenmarkt stabiel ondanks coronacrisis

20-03-2020 | Laatste update op 26-10 | |
Foto: Vidiphoto
Foto: Vidiphoto

Ondanks het wegvallen van de Poolse exportmarkt deze week en hamsterwoede lijkt de Conference-afzet stevig genoeg.

Leveranciers hebben extra gesorteerd aan het begin van de week, omdat de voorraad te klein bleek voor de extra inkopen door onzekere consumenten. Nu lijkt het erop dat volumes normaliseren.

De coronacrisis heeft de marktsituatie bij peren wel gewijzigd. Door de grensperikelen in Polen is de vraag naar ongesorteerde peren weggevallen. Die exportmarkt is buiten beeld geraakt, maar telers hoeven hun koelcel in deze fase van het seizoen nog niet te legen.

Bijkopen

De tussenhandel heeft deze week de eigen voorraden peren eerst aangesproken, maar zal wel weer bijkopen. De vraag is of dat tot prijsstijgingen leidt. Die prijsstijging was er deze week wel op de Belgische veilingen met een dagmarktnotering donderdag van € 0,72 per kilo. Dat is een stijging van bijna € 0,04 in een week. Dit is het gewogen gemiddelde van een serie sorteringen op de veilingen van BelOrta en BFV genoteerd door Fruit Trading Company.

Interesse Duitsland

Twee handelaren melden dat Duitse kopers meer interesse hebben in Nederlandse Conference, in verband met kleinere voorraden Italiaanse Abate Fetel-peren. Daarmee lijken de vooruitzichten voor Conference niet negatief op dit moment.

Op de Duitse markt heeft import uit het zuidelijk halfrond al een sterke positie in het handelskanaal. Wel liggen de prijzen voor import hoog. Met een aandeel van 37% op de groothandels voor Zuid-Afrikaanse peren heeft Nederlandse Conference een beperkt aandeel van 6,6%. Wel zijn de Nederlandse Conference-prijzen op die Duitse groothandelsmarkten nu sinds week 9 de hoogste van de laatste vier jaar.

De prijs van Italiaanse Abate Fetel is met € 2,47 ook de hoogste in de laatste vier jaar. Deze peren hebben de prijsvorming bepaald dit jaar door de kleine Italiaanse voorraad.

Onzekerheden

Nu de marktsituatie voor peren stabiliseert, komt een nieuwe onzekerheid op de bedrijven af als de temperatuur komende week ’s nachts onder nul daalt. Dat komt bovenop de mogelijke onzekerheid die er nog altijd is over corona-effecten op arbeid en afzet.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer