Markt: Onzekerheid corona sluipt in fruithandel

28-02-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Wordt Europa overspoeld met fruit dat niet meer elders terecht kan door het coronavirus? Dat vraagt de handel zich af.

Het coronavirus heeft de fruithandel niet in zijn greep, maar toch doet het handelaren nadenken over met name importcontracten. Eén handelaar zegt het zo: “Als ik een contract afsluit voor tien containers hardfruit in Argentinië, maar deze verkoper kan dan vervolgens zijn fruit niet kwijt en dumpt dan honderd containers in Europa. Wat doet dat dan met de prijs?” Dat duidt de afwachtender handel die zich voorbereidt op misschien wel lagere prijzen.

Brancheorganisaties GroentenFruit Huis laat weten dat voor kersen deze marktsituatie nu realistisch is. China kan Zuid-Amerikaanse partijen niet allemaal opnemen door het virus. Europa komt zo meer in beeld bij de afzenders. Of dat gaat leiden tot goedkope kersen in Nederlandse supermarkten is afwachten.

Stabiele handel Conference

In het prijsbeeld van Nederlands hardfruit is weinig te merken van vrees voor het coronavirus. De markt wordt als stabiel getypeerd, ondanks een mindere handelsweek met carnaval en vakanties. Op veilklokken wordt voor de beste sorteringen deze week prijzen genoteerd van ruim boven de euro. Dat zijn uitzonderingen.

Op de Belgische veilingen liep de gemiddelde klokprijs voor Conference deze week iets terug. De grove peren schommelen daarin wat sterker. Donderdag liepen de prijzen op na een terugval afgelopen dinsdag.

Met gemiddeld een klokprijs van € 0,72 in februari ligt die prijs ruim € 0,02 boven 2016. Dat is de indexprijs die Fruittrading Company berekent in de FTC-index over alle sorteringen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer