Doorgaan naar artikel

Markt: Contractpeen bepaalt de koers

Prijzen voor B-peen liggen nog steeds rond € 11 tot € 12 per 100 kilo.

Er is eigenlijk geen handel in vrije peen. Als er peen wordt gerooid, is het contractwerk. Spoelerijen draaien voor Senegal, maar andere landen laten nog op zich wachten. De hoge containerprijzen en de slechte beschikbaarheid van containers maken de overzeese afzet niet makkelijk. Prijzen voor B-peen liggen nog steeds rond € 11 tot € 12 per 100 kilo. Handelaren weten niet goed waar te beginnen, omdat de vraag er simpelweg niet is.

In Zeeuws-Vlaanderen leeft de vraag soms even op, omdat het in Noord-Frankrijk en België erg nat is. Maar die vraag is een dag later alweer weg.

De diepvriesindustrie in West-Vlaanderen kan momenteel geen peen ontvangen, omdat er geen wortelen in het verwerkingsprogramma zitten. Daar kan eventueel in september vraag vandaan komen. Maar dat is afwachten.

Peen is van goede kwaliteit

De peen is in ieder geval flink bijgegroeid de afgelopen weken. Er is (ruim) voldoende regen gevallen en de temperatuur steeg iets, waardoor het aanbod verder stijgt. In de eerste vroeg gezaaide peen zijn wat groeischeuren ontstaan, maar verder lijkt de peen dit seizoen heel goed.

Prognose: prijsdruk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin