Mansveld wil snel toestemming voor cisgenese

07-01-2014 | Laatste update op 18-08 | |
Mansveld wil snel toestemming voor cisgenese

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil snel duidelijkheid van de EU over het toestaan van cisgenese als veredelingstechniek.

Dat schrijft ze in een brief aan EU-commissaris voor gezondheid, Tonio Borg, mede namens staatssecretaris Dijksma van EZ.

Nederland is voor een vrijstelling van de Europese regelgeving voor genetische modificatie voor producten die met cisgenese zijn ontwikkeld. Cisgene is een vorm van genetische modificatie binnen soorten zoals appels, aardbeien en aardappelen. Het kan een belangrijke rol spelen in de bestrijding van phytophthora.Mansveld verwijst naar conclusies uit een advies van anderhalf jaar terug van de Efsa, de EU-voedselveiligheidsautoriteit. Daaruit blijkt volgens haar dat producten die zijn veredeld via cisgenese niet meer risico’s met zich meebrengen dan traditioneel veredelde gewassen. Er is nog geen besluit genomen in de EU over de status van nieuwe veredelingstechnieken. Duidelijkheid is volgens Mansveld ‘zeer gewenst voor de veredelingsbranche, die nu terughoudend is met de verdere ontwikkeling en toepassing van deze veredelingstechnieken’.Mansvelds brief is de uitvoering van een toezegging van eind juni 2013 en volgens haar in lijn met een begin juli 2013 aangenomen motie in de Tweede Kamer van de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (Christenunie). Beide Kamerleden verzoeken in de motie de regering om in Europees verband topprioriteit te maken van de vrijstelling voor cisgenese.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer