Doorgaan naar artikel

‘Machines zijn in het echt altijd mooier’

Al is voor een fruitteler iedere boom anders en daardoor de snoei niet saai, toch was perenteler André Alkema blij dat hij het erf van zijn bedrijf in Sint Maartensdijk even kon verlaten.

“Afgelopen week natuurlijk naar de Fruitteelt Vakbeurs in Houten geweest. Die anderhalf uur reistijd heb ik daar zeker voor over.” Hij slaat geen editie over. “Alleen al voor de gezelligheid wil ik daarheen. Je ontmoet en spreekt mensen die je niet vaak ziet. Én machines kijken, natuurlijk! Die zijn in het echt altijd mooier dan in een brochure. Niet dat ik investeringsplannen heb, maar je moet wel op de hoogte blijven en vooruitkijken.”

Het is mooi om te zien dat de techniek steeds beter wordt

De Wannerspuit, vlak bij de deur, was er zo een die zijn aandacht trok. “Dat was een tweerijenspuit met overkapping. Het spuitmiddel dat niet op de boom terechtkomt, neemt hij weer mee terug. Het is mooi om te zien dat de techniek steeds beter wordt. Maar ja, ik heb de reputatie van een brokkenpiloot, dus deze machine is sowieso niets voor mij, hoe mooi hij ook is. Mijn perceel is niet overal vlak en ik moet te veel draaien, dat wordt niks.”

Minder middelen, meer eisen

Bij toeleverancier Wesemael stond de koffie klaar. “Tijdens een bakkie bespreek je teeltzaken, dat gaat altijd zo. Het is voor niemand een makkelijk jaar geweest, klimaattechnisch was het lastig, veel bladvlooien, schurft, vruchtrot, verruwing. Uit de afzetgebieden komen geluiden dat het uitvalspercentage hoger is dan andere jaren. Dat heeft alles met de lastige omstandigheden te maken. We mogen steeds minder middelen gebruiken, maar de eisen van de afnemer en de consument worden hoger. De balans is zoek. Ons fruit hangt niet onder een afdakje en altijd word je weer verrast. Ik leer nog ieder jaar, vooral van mijn eigen fouten en altijd achteraf. ”

En uiteraard bezocht Alkema ook de stand van Xenia, het perenras dat je gerust zijn oogappeltje mag noemen. “Gezellig gekeuveld met het afzetteam. Een nieuwe muts gekregen. Daar ben ik blij mee. Nu is mijn hoofd ook in de zomer bedekt.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin