LLTB: tientallen miljoenen euro’s hagelschade

02-05-2018 | |
De hagelschade op 30 april om 0.20 uur heeft een wisselend schadebeeld opgeleverd met meldingen tot 30 of 40% van de ruiten eruit. - Foto: Bert Jansen
De hagelschade op 30 april om 0.20 uur heeft een wisselend schadebeeld opgeleverd met meldingen tot 30 of 40% van de ruiten eruit. - Foto: Bert Jansen

De schade op tuinbouwbedrijven in de regio Venlo na een hagelbui beloopt volgens LLTB tientallen miljoenen euro’s.

LLTB schat dat bij 4 of 5 bedrijven beredderen geen optie meer is, waardoor ook vervolgschade moet worden meegerekend in de totale schade. Het gaat onder meer om kassen met sla, kruiden en, zoals al bekend was, aardbeien. Ze werden in de nacht van zondag op maandag 30 april getroffen door een hagelbui.

Interpolis: raming te vroeg

Interpolis kan dat schadebedrag niet bevestigen. Daarvoor is het te vroeg, zegt een woordvoerder. Experts zijn met telers plannen aan het maken. Voorlopig gaat Interpolis uit van miljoenen euro’s schade. De verzekeraar kreeg 15 schademeldingen van enkele honderden tot duizend kapotte ruiten.

LLTB laat weten aan de NOS dat donderdag 3 mei een besluit valt of een tomatenkwekerij ook helemaal moet worden geruimd, of dat beredderen nog mogelijk is. In dat laatste geval bedraagt alleen al bij dit bedrijf de schade zo’n € 2,5 miljoen. Ook dat kon Interpolis woensdag niet bevestigen.

Schade andere gewassen

Verzekeraar Vereinigte Hagel meldt dat ook tussen de 5 en 10 telers uit die regio met buitenteelt (appels, peren, aardbeien en bosbessen) aanzienlijke hagelschade hebben geclaimd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer