Glas

Achtergrond

‘Alleen gehard glas boven gangpaden hield het’

Kwekerij Rijnland in Venlo is uit productie nadat hagelschade in 2 kassen aardbeien telen onmogelijk maakte.

In een kwartier tijd ging maandagnacht 30 april even voor half een vrijwel al het vlakke glas eruit in de 12 jaar oude kas in glasgebied ’t Ven.

“Alleen boven de gangpaden waar gehard glas ligt zit het glas er nog in”, laat het bedrijf kwekerij Rijnland weten. “We hebben het personeel naar huis gestuurd. Bij elk zuchtje wind valt er glas naar beneden. De aardbeien zijn niet meer oogstbaar. Op een 2de locatie is dat ook het geval. We wachten op taxateurs, omdat repareren vandaag geen optie meer is.”

Wisselende schade

Bij het buurtbedrijf Gipmans aan de Bultevenweg in Venlo gaat de plantenteelt wel door. “We zijn bezig met inventariseren en willen zo snel mogelijk repareren”, aldus woordvoerder Sjoerd Jochems. De precieze omvang van de schade was maandagmorgen niet geheel duidelijk.

Even verderop in Velden laat biologisch bedrijf Bioverbeek weten dat de schade beperkt is. “Er zijn enkele ruiten uit, maar dat kunnen we zelf repareren”, aldus Fons Verbeek.

Niet te vergelijken met Someren

Een vergelijking met Someren in 2016 gaat niet op, laten de bedrijven individueel van elkaar weten. Zo zijn de zijgevels vrijwel onaangetast doordat er geen storm was. “Someren was echt van een andere orde”, aldus Jochems.

Of registreer je om te kunnen reageren.