Doorgaan naar artikel

Lekker voorspelbaar

Image premium

Op maandagavond 4 juli was om 22.45 bij de VPRO het programma ‘De slag om Brussel’. Geen haar op mijn hoofd om dat normaal gesproken te kijken.

Maar nu zag ik in een flits bij de vooraankondiging onze collega, paprikakweker Aad van Dijk, door het beeld lopen. Ik zit met hem in het landelijke bestuur van Kom in de Kas en weet daarom dat hij regelmatig en graag mensen ontvangt op zijn bedrijf. Een goede ambassadeur dus voor de glasgroenteteelt.

Het programma ging over de subsidies vanuit Brussel aan de tuinbouw. Maar dat kwam slechts zijdelings aan bod. De reportage ging veel meer over de tegenstellingen tussen de teelt van paprika’s in het land van de goulash, Hongarije en in Nederland. Daarvoor hadden ze hier dus een prachtig modern bedrijf uitgezocht met een schone verwerkingshal en een strenge kwaliteitscontrole. Aad deed een goed woordje over de milieuvriendelijke teelt en de hoge eisen aan het product. In Hongarije hadden ze, vermoed ik, zo’n beetje de kleinste achterlijkste teler gezocht die ze konden vinden. Een aardige man, die zijn piepkleine kasje stookte met wat houtblokken en slechts honderd planten had staan in potten. De voice-over meldde wel dat er in Hongarije ook grotere moderne kassen waren, maar ik betwijfel of andere kijkers dat ook gehoord hebben.

Geen woord over onze geïntegreerde bestrijding. Bestrijding was misschien een pijnlijk puntje in Hongarije?  In de Hongaarse supermarkten lagen, o wat een wonder, de Nederlandse stoplichten. Maar een opgetrommelde Hongaarse kok gaf toch de voorkeur aan de traditionele witpuntpaprika’s uit Hongarije. Ja, ook als die er minder perfect uitzagen. Lekker voorspelbaar. Wat dat betreft een slecht stukje journalistiek, want iedereen zei precies wat de programmamakers wilden dat die figurant zei.

Maar het was overduidelijk dat deze reportage gemaakt is vóór de Ehec-crisis. Woelend met zijn handen door de grond, meldt de Hongaarse kweker dat alleen natuurlijk geteelde groente zo smaakvol kan zijn. Ik zou nu denken; alleen zulke geteelde groentes kunnen besmet zijn met gevaarlijke bacteriën.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin