Doorgaan naar artikel

Leerlingen bepalen inkoop groente en fruit kantine

Foto: kwekerij Osdorp, één van de leveranciers van het Clusius College. Het Clusius heeft vestigingen in de kop van Noord-Holland, toch nog een half uur rijden van Osdorp.

Foto: kwekerij Osdorp, één van de leveranciers van het Clusius College. Het Clusius heeft vestigingen in de kop van Noord-Holland, toch nog een half uur rijden van Osdorp.

Een nieuw project gezonde en duurzame schoolkantine gaat heel ver in het betrekken van leerlingen bij de inkoop.

Komkommers van Piet Hoogland, appels en peren van Boer Jonk, tomaten van kwekerij Osdorp en uien, sla en fruitsappen van diverse telers uit Noord-Holland. Voordat de telers mochten leveren, hebben leerlingen van het Clusius College in Grootebroek de bedrijven bezocht. Leerlingen zijn immers nauw betrokken bij de inkoop voor de gezonde en duurzame schoolkantine.

Het is volgens de provincie Noord-Holland een springplank voor de bedrijven om samen nog meer lokale afzet te genereren. Die verkorte ketens zorgen dan weer voor meer invloed op de afzet door de bedrijven zelf.

CO2-daling

Doordat in de schoolkantine niet alleen wordt gewerkt met gezonde producten maar ook met duurzame producten, staan er veelal regionale producten op de kaart. Door de invoering van regionale producten in de keukens van instellingen en organisaties wordt er minder voedsel verspild. Daarnaast neemt de transportafstand met meer dan 75% en de CO2-emissie met meer dan 89% af.

De gezonde en duurzame schoolkantine maakt onderdeel uit van het project ‘Duurzaam Door’ van de Provincie Noord-Holland en wordt in samenwerking met GreenPort NHN en Atlantis Handelshuis opgezet.

Het Clusius is een school voor VMBO en MBO-opleidingen, ook in groene vakken. Het college heeft daarmee al veel contacten met agrarische bedrijven.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin