Doorgaan naar artikel

‘Landbouwregeling afschaffen met los eindje’

De landbouwregeling in de btw wordt per 1 januari 2018 afgeschaft. De btw in zelf opgefokt vee is nog een los eindje waarover een proefproces loopt.

Na 48 jaar deel uitgemaakt te hebben van ons btw-stelsel is de uitzonderingspositie voor de agro-sector niet meer nodig volgens de wetgever. En daar ben ik het mee eens. Het is een goede zaak dat de regeling wordt afgeschaft. De speciale positie voor boeren, tuinders en bosbouwers maakt het btw-stelsel alleen maar onnodig ingewikkeld. Maar puur voor mezelf vind ik het natuurlijk wel vervelend dat de regeling wordt afgeschaft. Mijn FED-brochure over dit onderwerp kan straks helaas de prullenbak in.

Btw in zelf opgefokt vee als los eindje

De regeling wordt afgeschaft, maar toch zijn we na 1 januari 2018 nog niet klaar met de landbouwregeling. Zelfs na 48 jaar is het nog steeds niet in alle situaties duidelijk hoe de regeling werkt. Er is namelijk een ‘los eindje’ bij veehouders die de omzetbelasting in gaan. We weten niet zeker hoe er omgegaan moet worden met btw in zelf opgefokt vee. Kan op het moment van overgang naar btw-belast ondernemerschap alsnog omzetbelasting worden teruggevraagd over de opfokkosten? Met andere woorden: gelden de herzieningsregels ook voor de opfokkosten van vee? Op dit moment wordt er zelfs een proefprocedure gevoerd over deze vraag.

Kan op het moment van overgang naar btw-belast ondernemerschap alsnog omzetbelasting worden teruggevraagd over de opfokkosten? - Foto: Mark Pasveer

Kan op het moment van overgang naar btw-belast ondernemerschap alsnog omzetbelasting worden teruggevraagd over de opfokkosten? – Foto: Mark Pasveer

De proefprocedure is van belang voor elke veehouder die vanaf 2018 mee gaat doen met de normale btw-regeling. Het belang per ondernemer bedraagt al snel enkele duizenden euro’s.

Geen kansloze zaak

Op dit moment ligt de zaak bij de Hoge Raad. Op 19 oktober 2017 heeft het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch de procederende boer in het ongelijk gesteld. Maar het laatste woord is aan de Hoge Raad en het is volgens mij zeker geen kansloze zaak.

De proefprocedure is wel rijkelijk laat. In de afgelopen 48 jaar is de meerderheid van de boeren al overgegaan op het ‘normale’ btw-systeem. Dan is het toch wel heel vreemd dat we nu nog steeds niet weten of de btw in de opfokkosten al dan niet teruggevraagd kan worden op het moment dat een bedrijf de normale btw-regeling in gaat.

Hopelijk zal de Hoge Raad snel uitspraak doen, zodat ook dit losse eindje wordt opgelost.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin