‘Kwaliteit witlofwortels goed, ondanks nattigheid’

21-10-2021 | Laatste update op 31-10 | |
Witlof. - Foto: Stan Verstegen
Witlof. - Foto: Stan Verstegen

Medewerkers van witlofproductiebedrijf Nature’s Gold zijn op 1 oktober gestart met witlofwortels rooien. “We zijn nu bezig met de vroege wortelen op percelen in Flakkee en in het westen van Brabant”, vertelt teeltspecialist Barry van Hooijdonk.

Het ras is Topscore. Dat wordt opgezet vanaf week 43 tot februari. De wortels hebben voor de vroegste trek ruim drie weken in de koeling gezeten. De analysecijfers wijzen op voldoende N-inhoud en op voldoende afrijping. “Voor de vroegste trek is dat wel goed.” Na Topscore volgt Flexine, met het rooien van deze wortels werd eind vorige week een begin gemaakt.

Ziektes door natte zomer

Van Hooijdonk is tevreden over de kwaliteit van de wortels. Het bedrijf laat de wortels zaaien met een relatief hoge dichtheid. Natte omstandigheden in de zomer hebben echter gezorgd voor meer ziektedruk. Hier en daar is Sclerotinia en steelrot te vinden.

Een deel van de wortels wordt verwerkt op de hoofdlocatie in Zundert. De fijnere maten worden verwerkt in de trekkerij in Langeweg. Deze worden aangeduid als specialties: fijner lof geproduceerd in kleinverpakking.

Kwaliteit ras Flandria in de benen houden

Het staartje van het lopende seizoen is met Vintor. De laatste wortels van dit ras worden deze week opgezet (week 42). “De trek met Vintor verloopt zonder bijzonderheden. Maar om de Flandria-kwaliteit in de benen te houden, moet je niet de laatste kilo van een bak willen halen”, benadrukt Van Hooijdonk.

Auteur: Joost Stallen

van Hooijdonk
Barry van Hooijdonk Teeltspecialist
Meer over


Beheer