Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Kwaliteit compost varieert

Groencompost is gemaakt van snoeihout, bermmaaisel en blad, GFT-compost bestaat voor het overgrote deel uit groente- fruit- en tuinafval. Als de kwaliteit goed is, voldoen beide soorten, aldus compostdeskundige Sjoerd Smits van adviesbureau HortiNova. Die goede kwaliteit is echter niet altijd vanzelfsprekend.

Groencompost is gemaakt van snoeihout, bermmaaisel en blad, GFT-compost bestaat voor het overgrote deel uit groente- fruit- en tuinafval. Als de kwaliteit goed is, voldoen beide soorten, aldus compostdeskundige Sjoerd Smits van adviesbureau HortiNova. Die goede kwaliteit is echter niet altijd vanzelfsprekend.

Bij de compostering wordt het materiaal afgebroken door organismen die daarbij zuurstof en vocht opnemen en daarnaast warmte produceren. Dat omzettingsproces moet dusdanig gestuurd worden dat de temperatuur globaal tussen 60 en 70 graden Celsius blijft. Beneden 60 graden blijven onkruiden, zaden en ziektekiemen in leven, boven 70 graden worden ook goede organismen gedood. Bij die hoge temperatuur is sprake van pasteurisatie: prima om bijvoorbeeld melk lang houdbaar te maken, maar ongewenst bij compostering. Nog hogere temperaturen zijn uiteraard ook slecht. Gaat de compostering goed, dan levert dat een afgekoeld eindproduct op vol gunstig bodemleven. Deze organismen kunnen zich na het uitrijden van de compost in de grond vestigen en vermenigvuldigen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers