Doorgaan naar artikel

‘Krom en recht voor dezelfde prijs’

Supermarkten doen nog steeds te moeilijk over het uiterlijk van groenten en fruit. “Krom en recht zouden eigenlijk voor dezelfde prijs in de super moeten liggen.”

Dat zegt Chantal Engelen van Kromkommer in de Week van de Supermarkt. Er gaat nu in Nederland nog steeds 10% van de oogst onnodig verloren voor menselijke consumptie. Voor vollegrondsgroente, met name groente die onder de grond groeit, is dat zelfs 25 tot 30%. “Uit onderzoek blijkt dat consumenten geen problemen hebben met dikkere of dunnere of kromme producten. Daar willen ze net zoveel voor betalen als voor het ‘gewone’ product”, aldus Engelen. Zelf heeft ze als voorvechter tegen voedselverspilling op grond van uiterlijk veel gedaan aan de bewustwording van de consument.

‘Wortel moet in bakje passen’

Peenteler Martin Topper beaamt dat er nog steeds veel onnodige eisen aan het uiterlijk worden gesteld. “Het is ook nog eens zo dat we te maken hebben met verschillende maatsorteringen per klant. Soms alleen maar omdat een wortel langer dan 20 centimeter niet in het bakje past. Wij zitten als telers daardoor met een onder- en een bovenmaat waar we dan een andere bestemming voor moeten vinden.”

Een kwart naar de koeien

In het uiterste geval is dat de veehouderij. Maar dat uiterste geval dat komt bij Topper inderdaad neer op een kwart van de oogst. “En als er dan zogenaamde Buitenbeentjes van worden gemaakt, dan moet ik dat toch ook weer apart uitsorteren. Daar heb ik extra kosten aan, terwijl de afnemer er vaak ook minder voor wil geven.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin