Kritische leider campagne residu nu zelf groenteteler

30-11-2015 | Laatste update op 24-08 | |
Kritische leider campagne residu nu zelf groenteteler
Kritische leider campagne residu nu zelf groenteteler

Wouter van Eck, vijf jaar tot 2009 projectleider van het project ”Weet wat je eet’ voor Milieudefensie’, is nu professioneel teler van een nieuw segment, het voedingsbos.

Hij teelt 200 gewassen in een bos en kan daar al sneller van leven dan gedacht. Hij levert zijn groente zoals Japanse gember en eetbare bloemen of Chinese kwee aan restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Onbespoten uiteraard.

Dat campagnevoeren maakte Van Eck gehaat bij veel telers, maar gaandeweg werd ook duidelijk dat de Nederlandse teelt er van kon profiteren. Het veroorzaakte gedragsverandering bij supermarkten. “We wezen wel op het steeds schonere Nederlandse product. Dat zorgde ervoor dat de Duitse supermarkten sneller kozen voor zekerheid en Nederlands product kochten. De Nederlandse supermarkten hechtten langer aan goedkope inkoop van Spaans product met sporen van 17 pesticiden. Wij wilden opkomen voor de Nederlandse teler en ik weet nu ook dat dit het mooiste beroep van de wereld is.”

Van Eck ziet enigszins meewarig dat het verhaal bestrijdingsmiddelen nu door de milieu-organisaties niet actief opgepakt wordt. De stap van Greenpeace om van bestrijdingsmiddelen opnieuw een kernpunt te maken is voor Van Eck waardevol. “Dat Milieudefensie niet voor plantaardige onderwerpen meer kiest, valt te respecteren, maar het verhaal ”Weet wat je eet” kan een duwtje in de rug gebruiken. Het verhaal is nog niet af. In Nederland worden nog steeds heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer