Milieuclubs krijgen weer beladen metingen residu AGF

24-06 | |
Residugegevens komen ook uit supermarkten. - Foto: AH
Residugegevens komen ook uit supermarkten. - Foto: AH

Nederland gaat residuresultaten voor AGF uit 2021 beschikbaar maken voor milieuclubs, na een bezwaarprocedure.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het gaat om de gegevens uit controles op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit over heel 2021. De gegevens worden al jaren gepubliceerd, maar zijn enigszins beladen geraakt. De NVWA gebruikt deze controlegegevens om zelf een oordeel te vormen over het aantal overschrijdingen van de normen in Nederland. Milieuclub PAN Nederland bestrijdt de werkwijze van de NVWA, omdat de gegevens niet volledig zijn en trekt eigen conclusies uit deze gegevens.

‘Steekproef NVWA niet ieder jaar hetzelfde’

Minister Henk Staghouwer van LNV zei daar recent het volgende over: “Het klopt dat de NVWA steekproef niet ieder jaar exact hetzelfde is en dat dit een vergelijking van MRL-overschrijdingen over meerdere jaren kan beïnvloeden. De NVWA kan wel aangeven dat het aantal overschrijdingen is afgenomen of toegenomen ten opzichte van de steekproeven uit de voorgaande jaren.”

Daarnaast kan de NVWA op basis van deze gegevens concluderen dat het aantal overschrijdingen gering is ten opzichte van andere lidstaten en niet EU-landen. Tegen het besluit van openbaarmaking is nog wel bezwaar mogelijk.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer