Doorgaan naar artikel

Kritiek op verre tuinbouwreizen bestuurders

Handelsmissiebezoek van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra aan Hebei Universiteit. Foto: Zuid-Holland

Handelsmissiebezoek van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra aan Hebei Universiteit. Foto: Zuid-Holland

De tuinbouwreizen en handelsmissies van bestuurders van de gemeente Westland en provincie Zuid-Holland blijven mikpunt van kritiek uit oppositiehoek.

Toch zijn die reizen nuttig voor het tuinbouwbedrijfsleven, blijkt uit een brief van gedeputeerde Rogier van der Sande van Zuid-Holland. Hij haalt de evaluatie aan van de China handelsmissie afgelopen september van provinciale en Westlandse bestuurders met bedrijfsleven. Een ondervraagd bedrijf: “Chinese bedrijven zeggen dat ze ons vertrouwen door het contact tussen de overheden op zo’n reis.”

Tuinbouwcentrum

Ook de opening in Sahne van een tuinbouwtrainingscentrum is zo’n voorbeeld. Dit centrum is voortgekomen uit de jarenlange samenwerking tussen de provincie Hebei en de provincie Zuid-Holland. Het centrum is opgericht door een Chinese firma in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Delphy en zal trainingen verzorgen voor lokale Chinese tuinders, schrijft Van der Sande.

Op initiatief van de PVV in Zuid-Holland worden resultaten van buitenlandse reizen en contacten tussen bestuurders nu beter gevolgd en gerapporteerd. Zo heeft de provincie een speciale nieuwsbrief voor bedrijven rond het internationale netwerk in China. Dat wordt nu verspreid onder 191 lezers, aldus Van der Sande.

Westland

Ook in Westland leiden de reizen bij vooral Westland Verstandig tot kritiek. Die partij juicht toe dat wethouder Arne Weverling niet meegaat op een missie naar Japan. Juist Weverling had in een verslag van zijn reis naar China afgelopen september beschreven dat nu relatief veel contacten in China worden omgezet in daadwerkelijke afspraken tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en overheden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin