Doorgaan naar artikel

Kritiek Eosta op afnemer AH over prijs groente en fruit

Image

Topman Volkert Engelsman van handelshuis Eosta heeft in het Financieele Dagblad stevige kritiek geuit op afnemer Albert Heijn en ander ketens over de lage inkoopprijzen voor gangbare groente en fruit.

Daarin zijn milieu- en gezondheidseffecten niet meegerekend. Met een hogere inkoopprijs kan de teler bestrijdingsmiddelen weglaten, is zijn theorie. De boodschap van Engelsman is niet nieuw, maar de aanleiding is de campagne True Cost Initiative, een project dat daadwerkelijke kosten van landbouwproducten berekent. Met grote organisaties als VNO-NCW, de FAO en de World business Council (grote bedrijven) achter deze campagne, wordt die manier van inkopen straks onherroepelijk ingevoerd, stelt hij. Zelf verschaft Eosta veel informatie over de teelt van producten. Eosta zette in 2015 meer dan 100 miljoen euro aan duurzame groente en fruit af (nettowinst 1,6 miljoen euro).

Campagne

De uitlating van Engelsman heeft niets te maken met de tv-uitzending van RADAR over de milieukosten van groente en fruit deze week. Ook staat het los van de eerder aangekondigde verduurzamingsslag van Albert Heijn na de Greenpeacecampagne of de fusie van Ahold en Delhaize. “Die leveranciersgesprekken komen nog, waar het mij om gaat is transparantie en daar is AH het slechtst in. Het is teveel ‘wat niet weet wat niet deert’ bij de inkoop van groente. Dat kun je niet met een Milieukeurlogo of vinkje bedekken. Transparantie mis ik vooral bij Albert Heijn dat het hogere segment bedient. Ze zouden zich onsterfelijk populair maken als ze die transparantie zouden toevoegen.”

Platform

Engelsman praat mee in het platform Verduurzaming voedsel, maar meer verwacht hij van het True Cost Initiative. Het steekt Engelsman dat Nederland met een marktaandeel van 4 procent voor biologisch hekkensluiter in Europa is.

AH liet het FD weten zich niet te herkennen in de kritiek. Op vragen van Groente & Fruit kon AH nog geen toelichting geven.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin