Doorgaan naar artikel

‘Krijt scheelt wel een graadje of 3’

Krijten houdt de jonge komkommerplantjes 3 graadjes koeler. - Foto: G&F

Krijten houdt de jonge komkommerplantjes 3 graadjes koeler. - Foto: G&F

De komkommerplanten staan weer keurig in het gelid bij Dave van der Ploeg in Nootdorp.

Na een opkweekperiode van 21 dagen zijn de komkommers van het Rijk Zwaan-ras Lausanne op 19 juli op de matten gezet. “De plantjes waren goed, maar wat aan de kleine kant. Iets minder gerekt dan we gewend zijn. Achteraf hadden we ze nog wel een dagje langer bij de plantenkweker kunnen laten staan.”

Krijt op het dek

Van der Ploeg wijt de vertraging aan het donkere weer de eerste weken na het zaaien. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat die vertraging weer wordt ingehaald. “We hebben krijt op het dek gegaan, het hele dek ligt dicht. Daardoor zullen de planten wel wat meer gaan rekken, verwacht ik.” Rekken was overigens niet de hoofdreden voor het krijten. Het extreme weer dat voorspeld werd, is niet plezierig voor het jonge gewas. “Zeker de eerste week na het planten niet. We willen daarom zo koel mogelijk telen. Ik denk dat het krijt wel een graadje of 3 zal schelen.”

Krijten houdt de jonge komkommerplantjes 3 graadjes koeler. - Foto: G&F

Krijten houdt de jonge komkommerplantjes 3 graadjes koeler. – Foto: G&F

‘Je kunt instellen wat je wilt’

De dagtemperatuur staat ingesteld op 19 graden, de nachttemperatuur op 17 graden. “Je kunt nu natuurlijk instellen wat je wilt, maar die ook realiseren is een ander verhaal. Het is nu 34 graden in de kas”, aldus Van der Ploeg vorige week. “Dankzij het krijt zie ik nog geen nadelige effecten aan het gewas, maar het worden wel een paar spannende dagen!”

Vaker watergeven houdt matten koeler

De watergift zet hij ook in om het gewas het zoveel mogelijk naar zijn zin te maken. Hij geeft beurten van 110 cc en 2,2 ec. “Voorlopig blijven we nog 4 maal per uur terug komen. Zoveel heeft de plant natuurlijk niet nodig, de drain is dik 50%, maar op deze manier houden we het water in het systeem fris en de substraatmatten koeler. En als het morgen en overmorgen nóg warmer wordt, komen we misschien wel 6 keer per uur terug, om het water zo kort mogelijk in de leiding te laten staan. Kokend water geven is geen goed idee!”

Qua arbeid lekker rustig

Nu de planten gepoot staan, is alleen het gebruikelijke gewaswerk aan de orde. “Qua arbeid is het nu lekker rustig, beetje draaien en botjes breken. Dat komt goed uit, nu het zo bloedheet is. We houden het om 12:00 uur voor gezien.” De biologie behoeft aandacht. “Vanuit de oude teelt hebben we behoorlijk wat spint en wat trips overgehouden. Uit voorzorg hebben we Montdorensis uitgezet. Hopelijk houden we het zo onder controle.” Rond 6 augustus verwacht hij de eerste komkommers weer te snijden. “Jammer dat we nu niets hebben. Sinds begin juli is, eindelijk, de prijs gaan lopen. Tot die tijd was de prijs, door uitbreiding en tegenvallende vraag, heel matig. Nu zijn veel telers aan het wisselen. Van de 5 bedrijven in mijn excursiegroep bijvoorbeeld, liggen er nu 4 uit productie. Het aanbod is schaars. Dat zie je terug in de prijs.”

Auteur: Andrea Disco

Beheer
WP Admin