Doorgaan naar artikel

‘Hitte zorgt voor kwaliteitsproblemen in groente’

Foto: Lex Salverda premium

Foto: Lex Salverda

De extreme hitte van eind juli laat sporen na in de kwaliteit van de groente in het handelskanaal.

Wel is het beeld erg wisselend. Dat heeft te maken dat het in sommige gebieden toch wat koeler is gebleven. Ook de enorme onweersbuien zijn erg plaatselijk geweest.

Broccolischermen verbrand

De groente uit de vollegrond heeft weinig bescherming gehad. Vooral bij de broccoli zien we problemen als verbranding van het scherm. De bloemkool wordt meer afgedekt en is beter van kwaliteit.

Kroppen ijsbergsla passen moeizaam met de gewenste 10 stuks in een doos

IJsbergsla extra grof

De ijsbergsla toont een zeer wisselend kwaliteitsbeeld. In de gebieden met zware neerslag in combinatie met hoge temperaturen komt binnenrand voor. Over het algemeen is de ijsbergsla erg grof. De kroppen passen moeizaam met de gewenste 10 stuks in een doos. De afnemers moeten in deze situatie snel overschakelen naar 8 of 9 stuks en niet proberen vast te houden aan het ‘normale’ aantal van 10 stuks in een doos. Dat geeft alleen maar beschadigingen en kwaliteitsproblemen.

IJsbergsla oogsten in de doos. Door de grofheid van de bollen is het moeilijk er 10 in een doos te krijgen. - Foto: Lex Salverda

IJsbergsla oogsten in de doos. Door de grofheid van de bollen is het moeilijk er 10 in een doos te krijgen. – Foto: Lex Salverda

Glasgroente geen problemen na hitte

De kwaliteit van glasgroenten lijkt goed na de hitteperiode. De tomaten zijn van een goede kwaliteit en geven geen problemen. Bij de paprika is de kwaliteit redelijk goed, maar er verschijnen wel meer ouderdomsstippen. De kwaliteit van de aubergines is goed en geeft aan KCB-zijde geen afkeuringen. Ook komkommers hebben geen echte kwaliteitsproblemen.

Delen

Image
Frits van der Meulen

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin