Doorgaan naar artikel

Krediet corona tot 1 juli verlengd in borgstellingsregeling

De overheid verlengt de tijdelijke kredietregeling voor coronaschade tot 1 juli in de borgstellingsregeling.

Dat de regeling wordt verlengd, was te verwachten. Ook coronaregelingen als TVL lopen dit voorjaar door. Volgens de betreffende ministeries is de verlening van de regeling nodig voor een beperkt aantal bedrijven dat nog steun behoeft. Over deze regeling wordt nu gesproken in overleg over maatregelen rond de energiecrisis, maar deze specifieke coronaregeling lijkt niet de aangewezen tijdelijke regeling om glastuinbouwbedrijven te ondersteunen.

Borgstelling MKL-landbouwkredieten

Het corona-onderdeel van Borgstelling MKL-landbouwkredieten heet BL-C. Deze wordt verlengd tot 1 juli. Aanvankelijk werd verwacht dat voor € 180 miljoen aan kortlopende kredieten zouden worden gegarandeerd. Dat bedrag bleef echter sterk binnen de perken door een snel herstel van de agrarische sector.

In 2020 en 2021 zijn in totaal 211 BL-C kredieten verstrekt, met een totale omvang van ruim € 86 miljoen. Daarvan staat de rijksoverheid voor ruim € 60 miljoen garant.

Nog geen faillissementen

Nog geen van de bedrijven is failliet gegaan, blijkt uit het toetsingskader van de verlenging. Er is dus nog geen aanspraak gedaan door banken op de garanties. De regeling werkt via banken die extra liquiditeit aan bedrijven verschaffen.

De regeling is efficiënter dan een subsidieregeling, omdat banken de risico’s beter kunnen beoordelen. Aanvankelijk werd gedacht dat hele oogsten zouden wegvallen door sluiting van markten en gebrek aan plukkers. Dat bleek erg mee te vallen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin