Doorgaan naar artikel

‘Koud en nat voorjaar blijft teelt ijsbergsla achtervolgen’

Iedere dag wordt er bij Ton Moors ijsbergsla geoogst - Foto: Lex Salverda premium

Iedere dag wordt er bij Ton Moors ijsbergsla geoogst - Foto: Lex Salverda

Snijden, planten en veel beregenen. Maar het koude voorjaar blijft sporen trekken in de teelt van ijsbergsla.

Ton Moors, teler van ijsbergsla in de Wieringermeer, heeft geen schokkende dingen te vertellen. De dagelijkse praktijk bestaat uit snijden, planten en beregenen. ‘’We moeten heel veel beregenen om de gang erin te houden. Het waterpeil in de sloten breng ik daarom ook omhoog. Bijkomend effect is dat het grondwater iets stijgt.” Moors heeft vochtmeters in het land staan, maar daar hoeft hij nu niet op te kijken.

Planten tot de langste dag

Planten doet hij tot de langste dag twee keer per week, 2 hectare per keer. Daarna wordt het tempo opgevoerd, omdat oogsttijden uit elkaar gaan lopen en de vraag aantrekt. ‘’Tot de langste dag planten we wat we kwijt kunnen. We zitten nog niet in de aantallen. Ervaring leert dat juni matig is en dat in juli de vraag aantrekt. In augustus en september moeten we het verdienen.”

Iedere dag oogsten

Iedere dag wordt er bij Moors geoogst. ‘’Dat doen we naar gelang vraag en beschikbaarheid. We leveren een of twee auto’s per dag, goed voor 26 pallets x 75 colli.” Moors vind het lastig om volume te snijden. “Het koude en natte voorjaar blijft ons achtervolgen. Op de zware grond oogsten we geen grote kroppen. Met de prijs zit het wel goed, maar je kunt er niet optimaal van profiteren.” Omdat de oogstwagen met wit plastic is overdekt, is het voor het personeel volgens Moors ondanks het warme weer goed vol te houden.

Insectendruk valt mee

De insectendruk valt mee. ‘’Het is vrij rustig met af en toe een luisje. Links en rechts zie ik wel een vlindertje vliegen.” Het gevolg is dat hij tegen luis heeft gespoten met middelen als Movento, Pirimor en Sivanto. Binnenkort moet hij ook wel wat tegen rupsen doen.

Moors teelt veel op huurland. Dat wordt geploegd en gefreesd. De voorvrucht van het huidige perceel was aardappel en dat lag deze winter kaal. “Ik ben voorstander van een groenbemester, maar het moet haalbaar zijn om nog te zaaien. We doen het niet voor de regering”, aldus de teler. Straks gaat hij verder op vrijgekomen bollenland.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Delen

Image
Ton Moors

IJsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin