Kopers dagmarkt groente kalm na dreiging lockdown

24-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Op de dagmarkt voor glasgroente lijkt de horecavraag al in te zakken, terwijl daar nu juist een hogere kostprijs moet worden verdiend.

Volumes van inkopers staan wat onder druk, laat een commissionair weten. “Je ziet dat inkopers voorzichtiger worden en minder afspraken vooruit maken, omdat ze niet weten of de horeca straks om 18.00 uur dicht moet.”

Ook horecaleverancier Sligro laat weten dat scenario’s klaarliggen voor nieuwe maatregelen. Het afschalen van volumes gaat steeds makkelijker door de ervaring van eerdere opschalingsbesluiten van het kabinet. Toch is afbestellen niet altijd mogelijk en zal derving plaatsvinden, verwacht de woordvoerder. Leveranciers en restaurants zijn wel flexibeler geworden, bijvoorbeeld in menukeuzes om deze af te stemmen op de beschikbare producten.

Krapte op Nederlandse glasgroentemarkt

Op de dagmarkt was er bij glasgroente sprake van enige krapte. De paprika-aanvoer is feitelijk voorbij. Van komkommer en trostomaat is er te weinig, al lijkt deze week de Spaanse aanvoer komkommers de komkommerprijs weer wat te drukken. Deze week zakte de prijs van € 0,75 naar € 0,56. Dat is ook de weekprijs in België in de afgelopen week, blijkt uit de cijfers van koepel VBT.

Trostomaten zijn er ook niet voldoende. Bij de klok van Venlo gingen tomaten ruim boven de euro van de hand, tot zelfs € 1,35 per kilo voor trostomaten. Bij The Greenery was geen aanvoer.

De onzekerheid voor de dagmarkt van glasgroente lijkt niet minder te worden door mogelijke vraagontwikkeling en productiedaling bij de huidige gasprijzen. Als de supermarktvraag stijgt door de inperking van horecatijden, melden inkopers zich ook op de dagmarkt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer