Doorgaan naar artikel

Koningin opent Floriade 2012

Hare Majesteit de Koningin heeft woensdag Floriade 2012 officieel geopend. Met het toevoegen van een tulp aan een kleurrijk Nederlands boeket gaf zij het startsein voor de halfjaar durende Wereld Tuinbouw Expo die dit keer plaatsvindt in de regio Venlo.

De koningin is beschermvrouwe van de Floriade en woensdag maakte ze als eerste bezoeker een wandeling over het zojuist gerealiseerde park. Vanmiddag werd ze welkom geheten in Villa Flora door Algemeen Directeur Paul Beck. Villa Flora is het het hightech kasgebouw waar gedurende de Floriade de bloemententoonstelling Green Emotion te zien is. In het bijzijn van onder meer minister Schultz van Haegen, staatssecretaris Bleker en Gouverneur Bovens maakte de majesteit een rondgang door de expositie.

Het Floriadepark is 66 hectare groot en bestaat uit vijf verschillende themavelden, die door bosgebied met elkaar zijn verbonden. In totaal zijn er op het park meer dan honderd inzendingen samengebracht. Dit kunnen tuinen of paviljoens zijn van de deelnemende tuinbouwsectoren, bedrijven en internationale deelnemers. Aan de zesde editie van de Floriade doen 35 landen mee. De koningin bezocht in een rondgang over het Floriadepark onder meer de Japanse inzending, het paviljoen van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en de inzending van Azerbeidzjan. Vertegenwoordigers van de desbetreffende landen waren ter plaatse om uitleg te geven.

Aansluitend kwamen er in het congrescentrum van de Floriade verschillende sprekers aan het woord. Paul Beck sprak over een immens karwei dat bijna geklaard is. “Vanaf morgen, 5 april, gaan duizenden bezoekers per dag dat beleven waar we al jaren over gedacht hebben. Het werk van de tekentafel komt nu echt tot leven. Het is een bijzonder moment.”

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie noemde het belang van de Floriade voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector. “Ik hoop dat de jonge bezoekers geïnspireerd raken door de prachtige en innovatieve land- en tuinbouwproducten op de Floriade. Mijn droom is dat velen van hen straks een opleiding kiezen in de topsector land- en tuinbouw. En dat ze daarna een interessante baan vinden in deze hoog innovatieve sector.”

Musicalster Chantal Janzen en Rowwen Hèze zanger Jack Poels, beide van Limburgse bodem, brachten  samen het Floriadelied ten gehore, zoals ze dat ook ’s avonds bij de openingsshow deden.

Vanaf 5 april is het park gedurende een half jaar geopend voor het publiek. Met een verwacht bezoekersaantal van 2 miljoen is de Floriade het grootste evenement in Nederland.

Bron: Floriade

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin