Doorgaan naar artikel

’Komt die 0% btw op groente en fruit er nog?’

Tegen de roep om 0% btw voor groenten en fruit klonk al jaren bestuurlijk en ambtelijk gesputter. - Foto: Ton van der Scheer

Tegen de roep om 0% btw voor groenten en fruit klonk al jaren bestuurlijk en ambtelijk gesputter. - Foto: Ton van der Scheer

Als voor de btw-verlaging van groente en fruit al een commissie nodig is, hoe moet dat dan met écht ingewikkelde problemen?

De vier partijen die samen kabinet Rutte IV gingen vormen kwamen op 15 december 2021 met hun zogeheten Coalitieakkoord. Daarin stond te lezen dat het kabinet zou gaan bekijken of en hoe de btw voor groente en fruit naar 0% kan worden gebracht. De sector en iedereen die voor gezond eten is vierden het als een overwinning.

Groenten & Fruit hield meteen maar een slag om de arm. Want zou het nu echt ineens uit zijn met bestuurlijk en ambtelijk sputteren? Nee dus: een half jaar later komt het kabinet met de aankondiging van … een commissie die moet gaan bekijken of en hoe de btw voor groente en fruit naar 0% kan worden gebracht. Eerder dan 2024 zal het niet worden.

Bestuur als grootste bottleneck

Het is de nieuwe standaard: politieke besluitvorming en uitvoeringsvraagstukken zijn veruit de grootste bottleneck bij het daadwerkelijk aan de slag gaan met transities. Technisch kan er al veel meer en vooral veel sneller dan onze politieke besluitvorming.

Soms is het natuurlijk ook ingewikkeld. Eerst om het eens te worden over een probleem en daarna nog ingewikkelder om het eens te worden over de oorzaken van en de oplossingen voor dat probleem.

Puzzel met miljarden stukjes

Een heel nieuw voedselsysteem, inclusief wat en hoe onze boeren en tuinders zouden moeten produceren, dat gaat verder dan alleen het opwarmen van de door de vorige minister van landbouw gelanceerde Kringlooplandbouwvisie. Veel verder. De wooncrisis gaat ook verder dan zomaar weer een paar ‘lege’ polders volbouwen. De arbeidsmarktcrisis, de energiecrisis, de klimaatcrisis, de puzzel van alle voors en tegens is er een van miljoenen, miljarden stukjes.

Knopen doorhakken

Maar om die btw óók uit te roepen tot onontwarbare knoop die slechts door een commissie ontvlochten kan worden, daarvoor moet je als overheid toch wel heel erg bang zijn om een knoop door te hakken. En mocht het er in 2024 dan toch van komen dan zal Rabo-analist Cindy van Rijswick vermoedelijk helaas gelijk krijgen en is voor je het weet het effect van die 9% minder belasting verwaterd tot ‘toch nog best wel duur’.

Geef jouw mening

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin