Doorgaan naar artikel

Klap lockdown op afzet AGF is klein door kerstexport

De afzet van groenten en fruit lijkt maandagochtend 20 december soepel te reageren op de lockdown. De exportvraag is groot.

Verschillende partijen in de export, teelt en tussenhandel laten hetzelfde horen. De Nederlandse lockdown en sluiting van de horeca staat vooralsnog op zichzelf. Buitenlandse markten zijn minder gehinderd door maatregelen.

Nederlandse leveranciers doen er deze week alles aan de exportvraag zo goed mogelijk in te vullen. Voor de afzet van groente en fruit is de Nederlandse markt klein, laat een exporteur weten. De prijs wordt meer bepaald door tekorten en leveringsproblemen dan door de lockdown.

Mix van factoren

Het is deze week een bijzondere situatie. De prijzen van verschillende producten lagen al hoog (aardbeien, komkommer en trostomaat) of trokken recent aan (prei en witlof). Daar kan de vraag voor de kerstinkopen deze bijna volledige handelsweek week nog een push aan geven.

Nederland is voor veel producten nu niet marktleidend. De productie glasgroenten is bovendien gedrukt door de hoge energieprijzen.

Overigens is op individueel productniveau mogelijk nog een effect te zien door corona. Spruitenprijzen blijven op The Greenery laag op maandag 20 december. Kanttekening daarbij is dat de aanvoer van spruiten laag was. De ontwikkeling van de horecavraag uit Engeland de komende week, kan een rol spelen in de prijsvorming.

Niet tegen elke prijs kopen

Door de lockdown kopen Nederlandse supermarkten naar verwachting extra producten bij op de vrije markt. Er wordt meer thuis gegeten dan verwacht. Mogelijk gaan consumenten uit de grensstreek wel uit eten in België en Duitsland. Het is ook mogelijk dat consumenten gaan winkelen bij grossiers als Makro en Sligro.

De markt lijkt wat veranderd. Op die dure afzetmarkt haken kopers sneller af bij hoge prijzen, stelt een commissionair. Het idee dat je altijd alles tegen elke prijs moet hebben, is de laatste tijd wat verdwenen.

Omzetschade

Horecaspecialisten als Koppert Cress hebben dezelfde ervaring in de kerstweek. Het werk staat vooral in het teken van het invullen van de buitenlandse piekvraag uit de horeca. De lockdown in Nederland leidt ertoe dat het voor Koppert op een normale week lijkt in plaats van een kerstweek. Daarmee is er wel degelijk omzetschade.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin