Doorgaan naar artikel

‘Klantvertrouwen geeft rust in vreemd jaar’

“Dat is een goede vraag”, antwoordt Paul Janssen desgevraagd naar de effecten van corona op de afzet van courgette.

“Toen we bezig waren om de afzet voor het komende seizoen weer te regelen, kregen we nog niet de antwoorden die we graag wilden hebben. Gelukkig is dat inmiddels wel het geval, we staan er nu niet anders voor dan voor de seizoenstart van vorig jaar. Het grootste gedeelte van onze afzet gaat opnieuw via ZON fruit & vegetables naar onze vaste afnemers. Die hebben ons in dit vreemde jaar toch weer het vertrouwen gegeven. De rest moeten we via de daghandel zien te verkopen. Dat kan via de klok, maar dat kunnen ook afnemers zijn die met weekprogramma’s werken”, licht Janssen toe.

Begin bloei

De eerste planten gingen begin april de grond in. “Dat was ongeveer een week vroeger dan vorig jaar. Ze beginnen nu te bloeien”, stelt Janssen op 13 mei vast. Het ras is Ladoga, in 5-centimeterperspotten. “Dat is ons vroegste ras en daar hopen we vanaf de laatste week van mei zo’n zes weken van te kunnen oogsten. Tenminste, als de weersvoorspellingen voor de wat langere termijn ook werkelijk uitkomen.” De tweede planting met Opera in 5-centimers werd op 15 april geplant, de derde met Milos in 4-centimeterperspotten op 5 mei. Het ras Sanabria viel dit jaar af. “Dat is een snelle groeier met een korter oogsttraject van vier tot vijf weken. Dat paste niet in onze planning.”

Vliesdoek verwijderen

Ook dit jaar spelen koude nachten de ontwikkeling van de planten parten. “Bij de vroegste planting zie je de gevolgen van koudestress. Ze beginnen mannelijke bloemen te vormen.” Vanwege de koude liet Janssen het vliesdoek tot nu toe liggen en moest hij voor de nachtvorst in de week van 11 mei op een aantal velden het doek nog repareren. “Bij de vroegste planting gaat het er aan het einde van de week vanaf om te kunnen schoffelen. Dat is wel nodig”, zegt hij op 13 mei. De basisbemesting bestond uit varkensdrijfmest en kieseriet. Bijbemesten doet hij aan de hand van bladmonsters.

Grond op vochtcapaciteit

Van droogte hebben de plantingen geen last. “De grond was voldoende op vochtcapaciteit voordat we gingen ploegen. Vervolgens hebben we na het planten beregend, zodat de plantjes een vlotte start hebben en de wortels makkelijker uit de perspot groeien. De planten onttrekken verder in het begin nog maar weinig vocht en de folie zorgt er ook voor dat de grond langer vochtig blijft. Pas na de eerste keer oogsten kan het nodig zijn om weer te beregenen. Dan gaan de planten pas echt vocht aan de grond onttrekken, want dan komen ze in volle productie.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Paul Janssen

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin