Doorgaan naar artikel

Keuringsdiensten werken op hoog niveau

De plantaardige keuringsdiensten leveren werk op hoog niveau, dat een hoge kwaliteit heeft en dat hoog in aanzien staat.

Toch zijn er punten van verbetering mogelijk, blijkt uit evaluatierapporten over NAK, Naktuinbouw, BKD, KCB en de Raad voor Plantenrassen die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nieuwe ontwikkelingen bijhouden

De evaluaties laten zien dat de keuringsdiensten NAK (zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen), Naktuinbouw (kwaliteit plantgezondheid in de tuinbouw), BKD (bloembollensector), KCB (groenten, fruit, snijbloemen en potplanten) nadrukkelijk de vinger aan de pols moeten blijven houden bij het volgen van nieuwe ontwikkelingen.

Kennis nemen van ervaringen van andere keuringsdiensten hoort daar ook bij. De diensten hebben veel praktijkkennis in de besturen, maar op het vlak van nieuwe technologieën zoals gebruik van (digitale) data en digitalisering in het algemeen kan een kennistekort opbreken.

Risicogerichte controles

Daarnaast wijzen de evaluaties op de mogelijkheid om meer energie te steken in risicogerichte controles. Efficiënt werken in clusters van bedrijven levert voordelen op, maar kan er ook toe leiden dat er te lange en nauwe banden ontstaan tussen bedrijven en keurmeesters. De keuringsdiensten moeten daar alert op zijn, zo blijkt uit de evaluatie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin