Doorgaan naar artikel

Kentering op paprikamarkt

Image premium

In de markt voor paprika is langzaam maar zeker een kentering merkbaar, waarbij grote retailpartijen overschakelen op Nederlands product. Maar Israël laat zich nog goed gelden.

In week 13 staat de prijs voor Nederlandse paprika licht onder druk, door de gestegen aanvoer en de druk van volumes uit Israël. De Israëlische paprika’s liggen qua marktprijs nog duidelijk onder het niveau van de Nederlandse, waardoor retailers langer kiezen voor de concurrent. Toch is er langzaam maar zeker een kentering waarneembaar, signaleren handelaren en importeurs. In Duitsland is Aldi-Süd al volledig overgeschakeld op Hollandse paprika’s. Aldi Nord kiest echter nog voor Israëlische rode en gele paprika’s in de mixverpakkingen. Groene Hollandse vinden daar wel hun plek. De prijs voor groen ligt eind week 13 rond de 1,90 tot 2,00 euro per kilo. Rood is goed voor ongeveer 2,50 tot 2,60 euro voor de gangbare maten. Geel gaat voor 2,40 tot 2,50 euro per kilo het handelskanaal in. Daarmee liggen de prijzen enkele dubbeltjes lager dan het begin van week 13. De Israëlische paprika’s zijn nog duidelijk aantrekkelijker geprijsd. Voor rode paprika wordt ongeveer 11 euro per 5 kilo gerekend, geel doet ongeveer 12,5 euro per kilo, aldus een importeur. 

Prijs op peil
De verwachtingen voor de komende weken lopen enigszins uiteen. Sommigen verwachten dat Nederland de markt nu snel gaat overpakken, mede dankzij het feit dat Engelse en Scandinavische supermarkten aan het overschakelen zijn. Anderen denken dat het zeker nog tot week 15 zal duren voordat de Nederlandse paprika definitief de markt overneemt. Schattingen voor de Duitse markt in week 13 zijn dat de verdeling Israël/Nederland ongeveer 50 om 50 procent is.

Wisselende geluiden
Ook zijn er wisselende geluiden over beschikbare volumes paprika’s. Zo zou rood nog mondjesmaat zijn en is er in week 13 een dip vanwege groen geoogste rode paprika, die nu moet doorkleuren. Toch zijn de vooruitzichten goed, zo klinkt het uit verschillende hoeken. De prijs zal naar verwachting de komende week nog licht dalen, maar verder redelijk op peil blijven. Volgens een handelaar is de paprikamarkt ‘positief gestemd’.

Uit de telershoek is de houding daarentegen afwachtend. Want of de volumes paprika dit jaar ook werkelijk lager zullen zijn, door de areaaldaling, is nog maar zeer de vraag, merkt een teler op. Bovendien wacht een onzekere periode van voorjaar en zomer. De zomer moet uiteindelijk het verschil gaan maken met 2010.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Delen

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin