Doorgaan naar artikel

KCB: paprika’s geven geen krimp

De vorige keer schreef ik in de kop: ‘Kom maar op met die Nederlandse paprika’s’. Inmiddels is het zover en zag ik bij enkele bedrijven in het westen van het land al grote partijen staan.

Sommige partijen waren van voortreffelijke kwaliteit, andere waren wat minder door een enkele smetsteel en een afgebroken staartje. De laatste zag ik met name in de oranje variant. Wanneer die niet was afgewreven, was het staartje meestal gebroken. Krimpscheurtjes kwam ik nauwelijks tegen. Dat is andere jaren in deze periode weleens anders geweest. Ik zag nog wel enkele partijen uit Israël en deze waren zeker niet minder van kwaliteit dan vier weken geleden. Opvallend was wel dat de dozen geheel gevuld waren, in tegenstelling tot die met Nederlandse paprika’s.

Tomaten waren van prima kwaliteit, waarbij er soms enorm grote partijen stonden. In het verleden kwam nu de aanvoer wat op gang met partijtjes van zo’n dertig kistjes per teler. Toen zag je ook een wisselende kwaliteit binnen een partij, doordat er maar een of twee keer per week werd geoogst. Nu zag ik een voortreffelijke kwaliteit. Een partij ronde tomaten was met kleurschaal 4 te licht van kleur. Betreffende teler was vergeten dat het nog maar maart was!

Komkommers uit het Westland zijn op z’n retour. Hoewel nog ruim voldoende was het mooie er wel af, vooral door kleur en vorm. Aubergines waren van voortreffelijke kwaliteit. Zwart en fluweelzacht, met in een geval enkele groeistrepen vanuit de kelk. Ik zag alleen het lange type. Door de gevoeligheid van dit zachte product was het jammer dat er geen tussenvel was  gebruikt.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groente en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Share this

Afbeelding
Peter Damen

hoofd kwaliteitsinspectie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin