Doorgaan naar artikel

KCB: minder overtredingen bij export

Foto: ANP

Foto: ANP

Het KCB heeft bij haar toezicht op de handel van groente en fruit in 2016 in totaal 25 zaken bij het tuchtrecht aanhangig gemaakt.

In 2015 waren dat er 45. De KCB houdt toezicht op kwaliteitsvoorschriften, waaronder herkomstbenamingen. Welke overtredingen het precies zijn in de 25 tuchtzaken maakt KCB niet bekend in het jaarverslag.

Verificatie certificaten

Wel schrijft de KCB dat het aantal vervalsingen van certificaten bij doorvoer van handel naar Rusland is afgenomen. De NVWA heeft daarvoor eisen verscherpt. Bedrijven moeten certificaten met bijlagen mailen naar de NVWA. Verder is in 2016 een verificatie mogelijkheid ingevoerd in het certificatensysteem Client. Het aantal vervalsingen is daardoor afgenomen, stelt de KCB die taken uitvoert voor de NVWA.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat door de VS in 2016 het organisme Dacus (boorvlieg) is aangetroffen in een doos van een zending paprika uit Nederland. Dat kan leiden tot een verbetering van het exportprotocol dit jaar.

Meer taken

De KCB krijgt meer taken door de ontwikkeling van nieuwe markten buiten de EU. Daarvoor worden aparte monitoringsprogramma’s afgesproken. Steeds meer bedrijven moeten daardoor met zo’n protocol werken. Zo groeide de uitvoer van paprika naar de VS en van aardbeien naar Japan, maar ook appels en peren naar China (alleen peren) en Vietnam.

Ook door de opkoopregeling na de Russische boycot heeft de KCB extra taken gekregen, plus extra inspecties bij signalen van kwaliteitsproblemen. In 2016 ging dat onder meer om zonnebrand bij paprika.

Meer personeel

Het aantal vaste medewerkers neemt toe bij de KCB waardoor afgelopen jaar minder personeel werd ingehuurd. Zij doen sinds kort ook de controle op erkende regioproducten als Westlandse druif en Brabantse Wal asperges, blijkt uit het jaarverslag.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin