Doorgaan naar artikel

‘Kanon kon deze hagel niet voorkomen’

Archieffoto van fruitteler Nico van Bemmel uit Wijk bij Duurstede. Sinds 2015 draait bij hem een anti-hagelkanon. - Foto: VidiPhoto

Archieffoto van fruitteler Nico van Bemmel uit Wijk bij Duurstede. Sinds 2015 draait bij hem een anti-hagelkanon. - Foto: VidiPhoto

Fruittelers in Wijk bij Duurstede en omgeving hebben zaterdag hagelschade opgelopen. Ook nabij het anti-hagelkanon was hagelschade én onweersinslag.

De hagelbui ontstond onder de Lek boven Culemborg en raakte daar ook fruitpercelen, maar ontlaadde pas echt over de rivier in Wijk bij Duurstede (U.). In Cothen weet fruitteler Wilbert van Wijk dat de bui schampte en wel enkele Cothense percelen raakte, maar dat oostelijker de schade groter is.

Boven Wijk bij Duurstede is de bui gaan draaien en heeft vooral ten noorden en zuiden van het centrum forse schade aangericht. Fruitteler Nico van Bemmel zit ten westen van de bebouwing. Hij schat dat bovenin de Conference-bomen 20% van de vruchten geraakt is. Onderin de boom is dat 10%. “Het waren vooral ronde stenen met veel water, dan kan het meevallen.”

Kanon draaide vanaf 10 uur

Van Bemmel heeft sinds 2015 een anti-hagelkanon staan. Die draaide vanaf 10 uur in de ochtend. Dat voorkwam niet dat ook zijn percelen geraakt zijn, al lijkt de schade minder dan andere delen van Wijk bij Duurstede. Van Bemmel weet dat het effect van kanonnen nooit is aan te tonen. Hij leidt aan de brokvormige hagelstenen af dat deze gevormd zijn op grotere hoogte. “Het kanon heeft een werking op buien van 10 tot 12 kilometer hoogte. Zaterdag zijn de stenen op een grotere hoogte ontstaan, ik schat op 15 kilometer. De eerste 3 minuten viel fijnere ronde hagel en in de vierde en vijfde minuut was dat grover.” Er zijn berichten van 3 centimeter grote stenen en groter. In Wijk bij Duurstede zijn ook auto’s beschadigd.

Extra dunnen en hitte

Voor de fruitteler is het nu afwachten hoe de vruchten ontwikkelen. “We waren aan het dunnen, maar kunnen opnieuw beginnen. We moeten nu 10 man inzetten in plaats van 4.” De komende week worden tropische temperaturen verwacht. “Het is afwachten of vruchten dan gevoeliger reageren. Eigenlijk moeten we een behandeling tegen rot uitvoeren, maar in deze fase van het seizoen is spuiten eigenlijk niet meer mogelijk.” Vanmorgen meldde verzekeraar Vereinigte Hagel tientallen schademeldingen van fruittelers en akkerbouwers.

Lees ook: Tientallen schademeldingen na heftige neerslag vrijdag

Beheer
WP Admin