Doorgaan naar artikel

Kamp: gaskraan niet dicht na aardschokken

Image

De gaskraan gaat niet dicht, zei minister Henk Kamp van economische zaken vrijdag na de ministerraad. Volgens hem zijn de nieuwe aardbevingen in Groningen geen reden om de eerdere deze week aangekondigde maatregelen aan te passen.

“Als we op dit moment maatregelen zouden nemen in de sfeer van de productie dan heeft dat niet direct gevolgen voor de aardbevingen de komende 12 maanden. Wat er nu gebeurt aan aardbevingen is het gevolg van aardgaswinningen uit het verleden. Dus als we nu gaan spreken over maatregelen dan werkt dat pas over een jaar,” aldus Kamp. Het stoppen van gaswinning zal bovendien te grote gevolgen hebben voor de gasmarkt en de staatstinkomsten, aldus de minister.

In Trosprogramma Kamerbreed op radio 1 pleitte D66-kamerlid Stientje van Veldhoven wel voor het deels dichtdraaien van de gaskraan. Dat kan volgens haar wel de kans op aardbevingen verminderen. Volgens haar moet er net genoeg gewonnen worden om de contracten na te komen. Nederland zou meer Russisch gas moeten inkopen en bewerken om daarmee gaswinning in Groningen te kunnen terugdraaien. CDA en PvdA stelden in het programma eerst nieuw onderzoek te willen afwachten, zoals Kamp eerder aankondigde.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin