Doorgaan naar artikel

Kabinet wil btw op groente en fruit per 2024 schrappen

De btw op groente en fruit wordt niet vervroegd geschrapt om de koopkracht te verbeteren. Het kabinet houdt vast aan het voornemen om het btw-tarief op groente en fruit per 2024 te schrappen.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stelde fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren voor het btw-tarief op groente en fruit per direct te schrappen, om daarmee de koopkracht te versterken. “Hoezo gaat het kabinet nog steeds onderzoeken of een potje appelmoes nou wel of geen groente of fruit is? Btw-verlaging op onbewerkte groente en fruit is wel het minste wat het kabinet stante pede zou moeten invoeren om voedsel betaalbaar te houden”, aldus de politica.

Premier Rutte reageert dat het uitvoeren van schrappen van het btw-tarief op groente en fruit niet eenvoudig is, ook als het gaat om onbewerkt product. “Wassen, schillen, snijden en verpakken zijn namelijk ook bewerkingen. Al is dat natuurlijk wel iets anders dan het toevoegen van zout”, geeft Rutte als voorbeeld.

Definitie van groente en fruit

In juli liet staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid al weten te onderzoeken hoe groente en fruit afgebakend kan worden voor een btw-wijziging. De definitie die juridisch het meest geschikt is, is niet noodzakelijkerwijs ook de definitie die het sterkst leidt tot bevordering van de volksgezondheid of die het best hanteerbaar is voor de praktijk, waarschuwde Van Ooijen al.

Het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van het plan moet in januari 2023 afgerond zijn. Dan zal het kabinet ook een besluit nemen over het verlagen of schrappen van btw op groente en fruit.

Voor het belasten van suiker in frisdranken loopt gelijktijdig een onderzoek. Ook hierover zal het kabinet in januari een besluit nemen. Het onderzoek naar het belasten van suiker in andere voedingsmiddelen begint in januari. Het kabinet verwacht in september 2023 een besluit te nemen over het al dan niet invoeren van de suikertaks.

Wilders: schrap btw op boodschappen

PVV’er Geert Wilders opperde bij de Algemene beschouwingen nog een verdergaand plan en pleitte voor het schrappen van btw op alle boodschappen, om die beter betaalbaar te houden. Daar wil het kabinet niet aan.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin