Doorgaan naar artikel

Jetten: gasmarkt nog jaren onrustig

Op 29 augustus halen we de mijlpaal van 95% vulling van de gasbergingen. Maar we moeten er rekening mee houden dat de gasmarkt de komende jaren onrustig zal blijven.

Dat zegt demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vandaag bij Sven op 1. De gasprijs geeft Jetten gelijk. In het eerste kwartaal van 2023 was er een kalme daling van de prijzen voor zowel de langere als de kortere termijn te zien. Daarna begon het weer op en neer te bewegen.

Bedrijven, niet overheden sluiten contracten

Dat ligt volgens Jetten niet aan de overheid. De suggestie wordt vaak gedaan dat ‘Nederland’ of ‘Europa’ dan wel in snel tempo is over gestapt van Russisch aardgas naar LNG uit Qatar en de VS, maar dan wel vooral met contracten voor de kortere termijn. Het afsluiten van contracten is volgens Jetten echter met name een zaak van bedrijven.

Wat de overheid wel heeft gedaan, is in minder dan een jaar tijd de importcapaciteit van LNG verdubbelen. En ook is er in de EU één platform gecreëerd, waar overheden en bedrijven gezamenlijk contracten afsluiten, in plaats van dat ze elkaar beconcurreren.

Nu dan toch echt Australische stakingen?

Ook het vullen van de gasvoorraden is een overheidsmaatregel, die voor extra rust op de markt moet zorgen. Zouden we nu niet op die ongekend hoge vulgraad zitten, dan had het nieuws dat het nu waarschijnlijk toch écht tot stakingen komt in Australië, geleid tot een nog veel hardere prijsstijging dan de 10% die er vandaag bij is gekomen – na juist een prijsdaling vorige week. Ook de stropende groeicijfers van de Chinese economie zorgen voor demping van zowel olie- als gasprijs.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin