Doorgaan naar artikel

Jan de Boer directeur afzetcoöperatie Nautilus

De Boer Nautilus premium

Archiefbeeld van biologische teelt. - Foto: Hans Banus

Jan de Boer is aangesteld als directeur van biologische telerscoöperatie Nautilus. De Boer was directeur van oud-telersvereniging FresQ.

De Boer volgt Michael Mackaay op, die de afgelopen anderhalf jaar interim-directeur was bij de in Emmeloord gevestigde biologische telerscoöperatie. De Boer was van 2006 tot 2013 algemeen directeur bij telerscoöperatie FresQ. Hij stond daar bekend als een positieve, benaderbare directeur. FresQ bestaat niet meer door problemen met Europese subsidievoorwaarden voor GMO-gelden.

Sinds 2013 was De Boer werkzaam in verschillende directiefuncties in sierteelt. Sinds december 2021 was hij directeur van groentehandelsbedrijf Eminent, dat zich richt op glasgroente.

Vertrek leden

Nautilus Organics is gevestigd in Emmeloord en moest in 2022 een stevig omzetverlies incasseren door het vertrek van enkele glasgroentetelers naar Harvest House, een relatief nieuwe speler op de biologische afzetmarkt. De omzet van Nautilus van circa € 40 miljoen zou door het vertrek mogelijk halveren, stelde Mackaay eerder in een reactie. De jaarcijfers over 2022 zijn nog niet gepubliceerd. De coöperatie werkte in 2022 aan plannen om opnieuw GMO-subsidie te vragen. Dat systeem heet sinds dit jaar Sectorale Interventies Groenten & Fruit (SIG&F).

Op dit moment zijn vijf mensen in dienst bij Nautilus Organics, dat met FruitMasters samenwerkt op gebied van biologisch fruit.

Toekomst biologisch

De Boer gelooft in het coöperatieve model en in de toekomst van biologisch en biologisch-dynamisch. “Bio past in de toekomst, als je om je heen kijkt met alle discussies omtrent klimaat, maar zeker ook smaak en authenticiteit, spreekt dit enorm aan. Daarnaast zijn er ook nog de groeidoelstellingen zoals die zijn uitgesproken door LNV voor 2030. Dit vraagt om door te pakken op zowel teelt en afzetbevordering en daar wil ik onderdeel van zijn en mijn bijdrage aan leveren.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin