Doorgaan naar artikel

Innovatie staat centraal bij verkiezing beste start-up

Innovatie en ondernemerschap. Dat is waar het om draait bij de Beste Food & Agri Start-up verkiezing. Voor de tweede keer wordt gezocht naar de meest onderscheidende start-up.

Ook deze editie focust de jury van de Beste Food & Agri Start-up zich op duurzaamheid en sociale impact, start-ups die actief zijn in Nederland, die tussen kraamkamer en scale-up zitten, die lef en gedrevenheid tonen, en openstaan voor samenwerking. Daarbij wegen gezondheid, consumentengedrag en klimaatimpact zwaar. Uiteraard hoopt jury voorzitter Danielle Mol dat veel start-ups zich inschrijven. “Ik hoop op veel en diverse inzendingen. Maar uiteindelijk geeft de kwaliteit de doorslag.”

Beste Food & Agri Start-up voor tweede keer gehouden

Deze verkiezing wordt nu voor de tweede keer gehouden. Mol ziet dat er veel innovaties zijn in de landbouw- en voedingssector, zowel technisch als op productniveau. En op dat laatste gebied misschien wel te veel, stelt ze opmerkelijk genoeg. “Het is een gegeven dat 80% van de innovaties faalt. Dat vind ik best een probleem. Neem vleesvervangers: die waren booming. Onder het mom ‘iedereen doet het, dus wij moeten ook’ zijn eindeloos veel varianten ontwikkeld, waarvan er ook weer veel zijn afgevallen. Dat betekent verlies aan tijd en geld, er zit een verspillende kant aan.”

Danielle Mol heeft ruim twintig jaar ervaring in de foodbranche en werkt al zes jaar met koplopers in de branche en ambitieuze nieuwkomers als Pablo’s Quinoa en BOON. Ze richtte in juni 2020 The GreenUp Company op, vanuit haar drive om de voedselketen te verduurzamen. Haar bedrijf helpt A-merken en hun toeleveranciers voor langdurige samenwerkingen met hun klanten en ketenpartners. Dat kan ook gaan om het introduceren van duurzame food-producten of bestaande producten met plantaardige ingrediënten verduurzamen.

Klanten blij maken

Maar hoe dan wel te innoveren? Voor Mol vooral door te kijken waar de klant ‘superblij’ van wordt, of dat nu de retailer, verwerker of de consument is. “Neem de winnaar van de eerste Beste Food & Agri Start-up-verkiezing: de broers Flikweert ontwikkelden een optische sorteermachine voor (poot)aardappelen die zichzelf via artificial intelligence verbetert. Daar worden de sorteerders echt blij van, want het helpt hen efficiënter te werken. Flikweert had ook een heel sterk proof of concept. En op productniveau: gaat de consument het kopen? Is het onderscheidend genoeg? De meest succesvolle innovaties zijn vaak niet eens de meest spannende, dus het hoeft niet per se baanbrekend te zijn.” Andere juryleden voor de Beste Food & Agri Start-up zijn Henk Kievit (hoogleraar Entrepeneurship & Ecosystems Nyenrode Business Universiteit), Maurits Burgering (programmadirecteur Thematic Technology Transfer Circular Technology Wageningen UR) en secretaris Jan Vullings (hoofdredacteur Boerderij, Food&Agribusiness en Groenten&Fruit).

Lees meer: Sinds de verkiezingswinst heeft de winnende start-up van 2023, Flikweert Vision, niet stilgezeten

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Petra Frans

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin