Doorgaan naar artikel

Beste Food en Agri Start-up 2023: dit zijn de genomineerden

Drie start-ups met ideeën voor verwerking van reststromen van groentebedrijven zijn genomineerd voor de ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’.

De verkiezing Beste Food & Agri Start-up wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, als onderdeel van de 27ste verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De jury heeft voor het selecteren van deze drie genomineerden gekeken naar ondernemerskwaliteiten, het bedrijfsmodel, de marktkansen, productinnovatie, productvalidatie en duurzaamheid/sociale impact.

Olie persen uit groente

NoPalm Ingredients startte twee jaar geleden met het maken van microbiële olie op basis van reststromen, zoals aardappelschillen en afgekeurde groente. Dat kan een vervanging zijn van het regenwoudonvriendelijke palmolie. “Door ons wordt het palmolie- en afvalprobleem aangepakt”, zegt Lars Langhout. “We reduceren 90% CO2-uitstoot en er wordt 99% minder land gebruikt voor palmolie. Dat heeft een enorme impact en zo dragen we bij aan klimaatoplossingen.”

Martijn Flikweert voor zijn slimme sorteerder. - foto: Roel Dijkstra
Martijn Flikweert voor zijn slimme sorteerder. - foto: Roel Dijkstra

Zelflerend sorteren

Lars, Martijn en Stefan Flikweert zijn de ondernemers achter Flikweert Vision Technologies (FVT). De onderneming is in 2019 door Martijn en Lars opgericht met als doel praktische oplossingen ontwikkelen die de agrarische sector kunnen automatiseren en verduurzamen. Intussen draaien verschillende aardappelbedrijven met hun Quality Grader, een machine die met behulp van camerabeelden en kunstmatige intelligentie sorteert. In een uur tijd kan ongeveer 7 ton pootaardappelen door de machine worden gehaald. Gegroeid naar inmiddels 15 mensen kijkt het bedrijf van de Flikweertjes ook naar andere ook naar andere gewassen.

Merlijn Chardon bij de condenserende droger die wordt aangedreven met een laagwaardige restwarmte. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Merlijn Chardon bij de condenserende droger die wordt aangedreven met een laagwaardige restwarmte. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Energiezuinig drogen

Het in 2018 gestarte Multiphase Dryers ontwikkelt een droogtechniek gebaseerd op het gebruik van laagwaardige restwarmte. “Drogen is een proces dat veel energie vraagt. Dat maakt het kostbaar. Met onze techniek kunnen bedrijven laagwaardige restwarmte inzetten en op deze manier energiekosten besparen”, zegt Merlijn Chardon.

Naar verwachting komen in 2024 twee drogertypes op de markt. Een droger is gericht op het kleinschalig opwaarderen van reststromen. De andere droger gericht op grootschaliger drogen, is modulair opgebouwd en kan naar de wensen van de klant worden aangepast. Drogen kan bij een temperatuur van de restwarmte van minimaal 50°C.

Chardon ziet voor zijn droogtechniek vooral mogelijkheden in kleinschalige toepassingen waar traditionele droogtechnieken te duur zijn. “Dan kan het gaan om allerlei toepassingen, bijvoorbeeld om een partij onbruikbare paprika’s te drogen tot paprikapoeder of de vliesjes van taugé drogen en verkopen als eiwitrijk product.”

Stemmen

Ook u mag laten weten wie volgens u de meest innovatieve en kansrijke start-up is. Hieronder kunt u kennismaken met de genomineerden. Stem via deze link op uw favoriet.

Uit de drie genomineerden wordt de beste start-up gekozen op 30 maart. De winnaar van de titel ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’ ontvangt naast een geldbedrag van € 2.500 een mediapakket op maat. Daarnaast biedt Rabobank de winnaar een leerzaam gesprek aan met een start-up-coach én partner Topsector biedt de winnaar een gesprek aan met een innovatiecoach.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin