Doorgaan naar artikel

Hoogweg Paprika hecht aan WKK, ook in 2040

Als het aan Hoogweg Paprika ligt, zou de WKK-installatie ook in 2040 nog gewoon een rol hebben.

Hans Olsthoorn, financieel directeur van Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest, zegt dat WKK in 2040 nog beter niet uitgefaseerd wordt. In de klimaattafelonderhandelingen wordt uitgegaan dat de energievoorziening voor 2040 al 100% duurzaam moet zijn.

“Een warmtekrachtkoppeling (WKK) zou je dan niet meer mogen gebruiken en in plaats daarvan minder duurzame buitenlandse stroom moeten inkopen. Dan ben je ook niet meer rendabel bezig, daarbij is het ook nog eens slecht voor het milieu want CO2-uitstoot stopt niet bij de grens”, zegt Olsthoorn in een artikel van ING Bank over de energietransitie in Nederland.

Lees en bekijk ook: Hoogweg bespaart 25% gas met warmtepomp achter wkk

‘Grote bedrijven moeten voortouw nemen’

Volgens Olsthoorn moeten grote bedrijven het voortouw nemen in de energietransitie in de glastuinbouw. In 2030 moet de sector op minimaal 50% duurzame energie zitten. De ambitie van Hoogweg ligt hoger, namelijk op 70%. Met aardwarmte kan Hoogweg in 2019 de grens van 50% duurzame energie al wel halen, aldus Olsthoorn.

“Daar zijn we trots op. De grotere glastuinbouwbedrijven zullen het voortouw moeten nemen in de energietransitie. Het klimaatakkoord is nog te vaag om voor na 2030 gefundeerde uitspraken te doen.”

Duurzaamheid niet door te rekenen

Volgens Hoogweg Paprikakwekerijen kun je duurzaamheid niet doorrekenen aan de consument. Olsthoorn: “Kostenefficiëntie blijft daarom essentieel. Maar duurzaam betekent ook financieel duurzaam. Ons bedrijfsmodel moet wel rendabel blijven.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin