Glas

Foto & video

Hoogweg bespaart 25% gas met warmtepomp achter wkk

Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest (Flevoland) heeft een deel van de warmtekrachtkoppelingen (wkk) voorzien van warmtepompen zonder tussentijdse opslag van aquifers. De gasbesparing is enorm.

“Condensors achter de wkk verdienen die naam gewoonlijk niet. Door het hogere luchtgebruik ligt het dauwpunt 10 graden lager dan achter een ketel, maar die temperatuur wordt niet gehaald. Daarom zie je in de winter altijd zulke enorme witte pluimen uit de wkk-schoorstenen komen”, zegt financieel directeur Hans Olsthoorn van Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest.


 • De wkk’s zijn uitgevoerd met een inter-cooler en een condensor, waardoor de rookgassen tot 40 graden worden afgekoeld. - Foto's: Freddy Schinkel

  De wkk’s zijn uitgevoerd met een inter-cooler en een condensor, waardoor de rookgassen tot 40 graden worden afgekoeld. - Foto's: Gerard Boonekamp

 • Om vrijwel alle waterdamp te laten condenseren is achter een aantal wkk-installaties een warmtepomp geplaatst die gewoon aan de retour van de warmtebuffer is aangesloten. “Als je met speciale software de waterstromen goed uitrekent dan heb je geen aquifer nodig”, zegt Olsthoorn.

  Om vrijwel alle waterdamp te laten condenseren is achter een aantal wkk-installaties een warmtepomp geplaatst die gewoon aan de retour van de warmtebuffer is aangesloten. “Als je met speciale software de waterstromen goed uitrekent dan heb je geen aquifer nodig”, zegt Olsthoorn.

 • Met de warmtepomp wordt het retourwater terug gekoeld van 45 graden …

  Met de warmtepomp wordt het retourwater terug gekoeld van 45 graden …

 • … naar 15 graden.

  … naar 15 graden.

“Als dat vocht wel condenseert gaat de warmteproductie van een wkk van 50% naar 60% en haal je dus 20% meer warmte uit een kuub gas.” Door de inzet van warmtepompen wordt er 3% minder stroom aan het net geleverd, maar dat komt dubbel terug als warmte, legt Olsthoorn uit. “Op de traditionele wkk-situatie heb je een besparing van 25% gas, en dat kun je allemaal in het ketelhuis regelen zonder extra aquifers. Als je de flows goed uitrekent, kan je de warmtepomp gewoon op het bestaande retourwatercircuit en de warmtebuffer aansluiten”.


 • Voor verdere verduurzaming boort Hoogweg naar aardwarmte op de locatie Nieuwlandseweg 1. Het grootste deel van het bedrijf ligt verderop aan de weg (9 en 10, boven op de foto), maar hier is aardwarmtewinning onmogelijk omdat er geen zandplaat in de diepe ondergrond zit.

  Voor verdere verduurzaming boort Hoogweg naar aardwarmte op de locatie Nieuwlandseweg 1. Het grootste deel van het bedrijf ligt verderop aan de weg (9 en 10, boven op de foto), maar hier is aardwarmtewinning onmogelijk omdat er geen zandplaat in de diepe ondergrond zit.

 • Om geluidsoverlast tegen te gaan heeft Hoogweg tijdens de inspraakavonden met de omwonenden van Luttelgeest een geluidswal van zeecontainers toegezegd. Het fietspad is verplaatst naar de andere kant van de weg zodat fietsers en zwaar vrachtverkeer elkaar niet meer hoeven te kruisen.

  Om geluidsoverlast tegen te gaan heeft Hoogweg tijdens de inspraakavonden met de omwonenden van Luttelgeest een geluidswal van zeecontainers toegezegd. Het fietspad is verplaatst naar de andere kant van de weg zodat fietsers en zwaar vrachtverkeer elkaar niet meer hoeven te kruisen.

 • Logistiek is de nieuwbouw van het enorme teeltbedrijf opgedeeld in eenheden van 22 of 25 hectare met een eigen kantine. Iedere eenheid van 44 of 50 hectare heeft zijn eigen fors uitgevallen sorteermachine.

  Logistiek is de nieuwbouw van het enorme teeltbedrijf opgedeeld in eenheden van 22 of 25 hectare met een eigen kantine. Iedere eenheid van 44 of 50 hectare heeft zijn eigen fors uitgevallen sorteermachine.

Aardwarmte voor 70% energiebehoefte

Na deze optimalisatie van gebruik van fossiele brandstoffen, gaat Hoogweg het bedrijf nog verder verduurzamen. Op dit moment wordt de derde put geboord, de tweede injectieput. Dieper dan 1.700 meter zit er geen zandlaag meer in het gebied. Toch komt er straks waarschijnlijk 400 kuub water van 75 tot 78 graden per uur naar boven. “Dat zou genoeg zijn voor 70% van de energiebehoefte”, zegt Olsthoorn. Ook bij de aardwarmte zal een warmtepomp worden ingezet. “Daarmee kunnen we de piekvraag in de winter beter invullen.”


 • Vanaf de andere locaties komen de paprika’s in grote containers. Deze worden in de buffer gezet voordat de paprika's gesorteerd worden.

  Vanaf de andere locaties komen de paprika’s in grote containers. Deze worden in de buffer gezet voordat de paprika's gesorteerd worden.

 • De paprika’s uit de kassen van de eigen vestiging worden in de oogstcontainers in het buffersysteem van Boagerts gezet.

  De paprika’s uit de kassen van de eigen vestiging worden in de oogstcontainers in het buffersysteem van Boagerts gezet.

 • Voor de dozen en kratten gesorteerde paprika’s is aan de sorteermachine het buffersysteem van Aweta gekoppeld.

  Voor de dozen en kratten gesorteerde paprika’s is aan de sorteermachine het buffersysteem van Aweta gekoppeld.

 • Bij Hoogweg wordt circa 40% als ‘stoplichten’ verpakt. Hiervoor worden voorgesorteerde maten paprika’s gebruikt.

  Bij Hoogweg wordt circa 40% als ‘stoplichten’ verpakt. Hiervoor worden voorgesorteerde maten paprika’s gebruikt.

 • Een precisieweger kiest de 3 kleurtjes die samen het dichtst bij het gewenste totaalgewicht komen.

  Een precisieweger kiest de 3 kleurtjes die samen het dichtst bij het gewenste totaalgewicht komen.

Hoogweg teelt nu paprika’s op totaal 105 hectare op 4 locaties. Dit jaar wordt in Marknesse nog 15 hectare bijgebouwd en aangrenzend nog 50 hectare grond gekocht. De verste locatie in Luttelgeest (9 hectare) wordt verkocht voor reconstructiedoelen. Groot zijn is geen doel op zich. Grote efficiëntie, duurzaamheid en hoge kwaliteit wel.


 • Voordat de flow-pack wordt geseald, wordt een laatste kwaliteitscontrole uitgevoerd.

  Voordat de flow-pack wordt geseald, wordt een laatste kwaliteitscontrole uitgevoerd.

 • De lege kisten worden automatisch opgestapeld en op de rollerbaan naar de lift gezet, voor ze weer teruggaan naar de teeltafdelingen.

  De lege kisten worden automatisch opgestapeld en op de rollerbaan naar de lift gezet, voor ze weer teruggaan naar de teeltafdelingen.

 • De verpakkingshal is al berekend op toekomstige uitbreiding tot mogelijk 160 hectare. “We kijken graag wat verder vooruit”, zegt Hans Olsthoorn.

  De verpakkingshal is al berekend op toekomstige uitbreiding tot mogelijk 160 hectare. “We kijken graag wat verder vooruit”, zegt Hans Olsthoorn.

 • Door alle bedrijfsprocessen te standaardiseren blijft het overzichtelijk en ‘simpel’. Daarbij kiest Hoogweg voor de juiste en efficiëntste oplossing, zoals diffuus glas of deze sprinklerinstallatie per compartiment, waardoor waterschade bij brand in de verpakkingshal beperkt blijft. “Als je niet het juiste kan betalen, kan je beter een jaar wachten met de investering.”

  Door alle bedrijfsprocessen te standaardiseren blijft het overzichtelijk en ‘simpel’. Daarbij kiest Hoogweg voor de juiste en efficiëntste oplossing, zoals diffuus glas of deze sprinklerinstallatie per compartiment, waardoor waterschade bij brand in de verpakkingshal beperkt blijft. “Als je niet het juiste kan betalen, kan je beter een jaar wachten met de investering.”

 • Alle systemen zijn aan elkaar gekoppeld, zoals bij de kwaliteitscontrole aan de sorteerder. Drukt de kwaliteitscontroleur op een van de knoppen, dan krijgt de voorman in de kas een bericht wie hij moet aanspreken op welke fout.

  Alle systemen zijn aan elkaar gekoppeld, zoals bij de kwaliteitscontrole aan de sorteerder. Drukt de kwaliteitscontroleur op een van de knoppen, dan krijgt de voorman in de kas een bericht wie hij moet aanspreken op welke fout.

 • Tracking-and-tracing is doorgevoerd tot aan de voorraad gereed product in de koelcel. Voor een pallet wordt weggehaald, wordt de sticker gescand.

  Tracking-and-tracing is doorgevoerd tot aan de voorraad gereed product in de koelcel. Voor een pallet wordt weggehaald, wordt de sticker gescand.

 • Ondanks de bedrijfsgrootte verkoopt Hoogweg Paprikakwekerijen de paprika’s niet zelf, maar de aan Van Nature gekoppelde handelaren. “Je moet alleen doen waar je het beste in bent, en dat is bij ons telen en verpakken. Bovendien zijn wij voor retailers nog steeds veel te klein.” Na verlading gaat het product meestal wel rechtstreeks naar de klant.

  Ondanks de bedrijfsgrootte verkoopt Hoogweg Paprikakwekerijen de paprika’s niet zelf, maar de aan Van Nature gekoppelde handelaren. “Je moet alleen doen waar je het beste in bent, en dat is bij ons telen en verpakken. Bovendien zijn wij voor retailers nog steeds veel te klein.” Na verlading gaat het product meestal wel rechtstreeks naar de klant.

Lees meer over dit grootste paprikabedrijf van Nederland in editie 10 van Groenten & Fruit .

Of registreer je om te kunnen reageren.