Doorgaan naar artikel

Honingtomaat krijgt concurrentie

De ‘honingtomaat’ (ras Piccolino) is niet meer als enige de lekkerste tomaat. In het Huis van de Smaak op de Floriade hebben kinderen vandaag het gele cherrytomatenras Summer Sun overduidelijk als lekkerste beoordeeld.

Volwassenen gaven nog wel de voorkeur aan Piccolino maar de verschillen met de andere drie genomineerde snacktomaten waren erg klein. Naast beide winnaars waren de rassen Petit Sweet (rode troscherry) en Capriccio (mini-san-marzano, ‘Ruby’) als lekkerste snacktomaten uit de voorronde gekomen.
De smaaktest is de finale van de voortdurende proefactiviteiten in het Huis van de Smaak sinds de opening van de Floriade. Zaadfirma’s en Tomato World leverden in totaal 96 tomatenrassen om te beoordelen.  In het segment van de snacktomaat werden vijf rassen uitverkoren voor de finale. Tomatenambassadeur Ton Janssen is de drijvende kracht achter deze smaakproeven. Zijn eigen Party Tom-tomaat (een mini-paprikatomaat) had eigenlijk ook de finale gehaald. “Maar om de indruk van belangenverstrengeling te voorkomen mocht Party Tom niet meedoen”, aldus Janssen.

Onderzoekers kijken mee
De smaaktest van vandaag stond onder auspiciën van onderzoekers Wouter Verkerke en Piet Steenbergen van Wageningen UR. Zij adviseerden over de opzet en uitvoering van de test zodat de resultaten redelijk betrouwbaar genoemd kunnen worden. Zo werden de tomaten in wisselende volgorde geproefd. Door kinderen, mannen en vrouwen verschillende kleuren papier te geven konden hun voorkeuren apart geregistreerd worden. In totaal namen 247 mensen deel aan de smaaktest, onder wie 40 kinderen.
De smaakproef is een van de activiteiten tijdens deze Week van de Tomaat. De hele week wordt een speciale marktkraam bemand door enkele telers om uitleg te geven over wat er gebeurt in de tomatenkas en over de vele soorten Nederlandse tomaten met hun gebruiksmogelijkheden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin