Doorgaan naar artikel

Hogere vergoeding tomaten in interventie

Image

Voor tomaten die groen of niet geoogst worden, zijn hogere steunbedragen opgenomen in de nieuwe EU-opkoopregeling.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het gaat om aanzienlijk hogere weekbedragen. In week 34 zou een teler per hectare een steunbedrag van 3.048 euro tegemoet kunnen zien, waarvan de EU een belangrijk deel vergoedt. Vorig jaar in diezelfde week (in de eerste ronde van de opkoopregeling) was dat nog 1.208 euro per week. Tot week 45 liggen de steunbedragen duidelijk boven het niveau van 2014. Voor paprika en komkommer blijven de tarieven gelijk.

Een directielid van een Nederlandse veiling bevestigt de verhoging, maar weet niet of de nieuwe steunbedragen een besluit tot interventie zouden bespoedigen. Bij deze organisatie was dit jaar nog geen partij tomaten uit de markt genomen.

Nederland houdt vast aan de mogelijkheid van niet-oogsten en groenoogsten in de nieuwe noodverordening/opkoopregeling groenten en fruit. Ook komt zachtfruit in aanmerking voor de opkoopregeling.

België heeft juist afstand genomen van de mogelijkheden van niet-oogsten omdat er teveel administratieve lasten aan zitten en het maatschappelijk moeilijk geaccepteerd wordt dat fruit of groente niet geconsumeerd wordt.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin