Doorgaan naar artikel

Hete nazomer vergroot tekorten industriegroente

Foto: RBI

Foto: RBI

De Europese koepel voor de verwerkers van industriegroenten en –fruit PROFEL rekent op enkele tientallen procenten productieverlies voor allerlei gewassen in de belangrijkste Noord-Europese teeltlanden.

In Oost- en Zuid-Europa zijn tegenvallende producties gemeld als gevolg van temperaturen van vaak meer dan 40 graden Celsius

De brancheorganisatie rekent voor erwten op een verlies van 31%, voor bonen van 20 tot 25%, voor spinazie van 30% en voor fijne peenvarianten op 37% productiederving. Voor de oorzaken wijst ze op het koude, trage voorjaar, de overmatige neerslag in mei en juni in met neme België, het VK, Frankrijk en het zuidoostelijk deel van Nederland, gevolgd door droogte en extreme hitte vanaf juli tot in de loop van september.

Sperziebonen

In hoeverre de weersomstandigheden effect hebben op de productie van stamslabonen, is nog afwachten. PROFEL houdt rekening met een tegenvaller van 20 tot 25%, van invloed hierop is nog het verloop van het weer in het verdere verloop van deze maand.

In aanvulling op de genoemde gewassen zijn er ook tekorten gerapporteerd voor allerlei onder andere allerlei brassicasoorten en pompoenen. In juli ging PROFEL nog uit van een productieverlies van 20 tot 30% voor de verschillende teelten.

Vorig jaar in juli luidde PROFEL ook de noodklok over de Europese oogstverwachting. Toen werd door droogte in sommige gebieden een oogstderving van 40% gehaald.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin