Doorgaan naar artikel

Herfst vergalt bloemkoolseizoen totaal

Image premium

Het Nederlandse bloemkoolseizoen eindigt ergens tussen begin en half november. Dat is vier weken eerder dan gebruikelijk en daarmee heel extreem.

Tot half september verliep het seizoen naar wens, maar daarna steeg de aanvoer explosief en daalden de prijzen tot een dieptepunt. Daardoor is voor veel telers sprake van het slechtste seizoen in tien jaar tijd.

Alle telers die op 21 oktober aanwezig waren op een door ZON fruit & vegetables georganiseerde excursie spraken gelijke woorden. Tot half september waren ze vrij goed te spreken over het verloop van het seizoen, maar daarna zakte het als een kaartenhuis in elkaar.

Deze week trekt de prijs op ZON fruit & vegetables weliswaar weer aan tot 50 cent, maar dat kan het seizoen dus niet meer redden. Kwamen telers vorig jaar nog uit op een middenprijs 40 tot 50 cent; dit jaar ligt dat zeker 10 cent lager. En voor telers die hoger scoren, die dus konden oogsten in een periode van minder aanvoer, geldt dat het oogstpercentage lager uitvalt. Dan praten we over 5 procent minder dan het streven van 80 procent.

Sommige telers hebben in de afgelopen weken gekozen voor frezen en zeker niet verkopen onder een prijs van 20 cent per kool, maar andere telers kiezen ervoor om toch nog te beuren wat er te beuren valt. Dat is volgens een aantal telers geen goed signaal richting de handel.

De oorzaak van de hausse in bloemkool zit hem vooral in de warme nachten in september met temperaturen van circa 15 graden Celsius. Dat zijn temperaturen die je normaal gesproken overdag zou kunnen verwachten. Die extremen hebben ertoe geleid dat bloemkoolrassen zich anders gedragen dan de ‘voorgeschreven’ eigenschappen. De kwaliteit van de huidige bloemkool heeft daarvan dan ook de kenmerken: meer misvormde kolen, meer graterigheid en minder vast dan gebruikelijk.

Prognose: het Nederlandse bloemkoolseizoen loopt op zijn einde.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin