Doorgaan naar artikel

Helft fruit en groente Voedselbanken uit interventie

De Nederlandse voedselbanken hebben de afgelopen elf maanden bijna anderhalf miljoen kilo fruit en groente via de Europese interventieregeling ontvangen. In totaal gaat er jaarlijks een kleine 3 miljoen kilo verse groente en fruit in de pakketten van de voedselbanken.

Nadat de Russen hun grenzen sloten voor groente en fruit uit de Europese Unie kwam Voedselbanken Nederland snel met de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, die de Europese interventieregeling uitvoerde overeen hoe product naar de voedselbanken kon. Van augustus tot en met december ging er 900 duizend kilo appels, peren en groente zoals paprika naar de voedselbanken. De hoeveelheid leek aanvankelijk hoger uit te vallen. Vooral vroeg in de eerste interventieperiode werd er erg veel product aangeboden. Doordat de RVO goedkeuring gaf aan het verwerken van een deel van de appels tot appelmoes kon er ook meer product worden aangenomen dan dat er onmiddellijk als vers product in de pakketten kon worden gestopt.

In de eerste zes maanden van dit jaar ging er nog eens 500 duizend kilo voornamelijk fruit via de interventieregeling naar de Voedselbanken. De regeling liep 1 juli af. De voedselbanken zijn nu weer volledig aangewezen op de reguliere contacten met telers, afzetorganisaties en retail.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin