Doorgaan naar artikel

‘Helemaal gesmurft met onze voeding’

Gisteren heb ik aardbeien op. En kersen. Goed bezig, hoor ik u denken. Niet dus. Want ik heb ook smurfen op. En maantjes. En dropveters.

Wellicht raadt u het al. Het waren dus geen echte aardbeien en kersen, maar het was vrijwel puur zoet- en smaakstof, afgemaakt met een geurstofje en boordevol suikers. De supermarkt had mij weer verleid. Een hele euro voor een aanlokkelijke zak Haribo. Leuke kleurtjes. Leuke vormpjes. Nog geen 4 cent per stuk! En het stond in zo’n bak, bijna middenin het gangpad. Het is dus ook niet mijn schuld, vind ik. Ik kon er letterlijk en figuurlijk niet omheen.

‘Ik had 50 bakjes aardbeien moeten kopen. En voor de deur van de super alle klanten een aardbei moeten aanbieden’

Natuurlijk heb ik gefaald. Ik had het moeten negeren. Of beter nog: heel die bak omver moeten gooien. Als protest. En ik had bij afdeling groente en fruit 50 bakjes aardbeien moeten kopen. En na het afrekenen had ik voor de deur van de super alle klanten een aardbei aan moeten bieden. Steeds de zin uitsprekend: ‘een echte aardbei is zo (en dan mijn duim enthousiast omhoog) dus geen gezever, u koopt niets meer van Haribo of Unilever’.

‘Ouders nemen blijkbaar niet de moeite om op de etiketten te kijken welk gif er in de producten zit die we in de volgeladen karren gooien’

In 2017 verschenen er tot nu toe 1.389 columns en blogs over (on-)gezond voedsel. Zeker na de aankondiging dat de btw op groente en fruit van 6% naar 9% zou gaan, werd het digitaal druk. Logisch en terecht. Want het gaat natuurlijk HE-LE-MAAL verkeerd met de voeding die wij tot ons nemen. En uiteraard nog verkeerder met hetgeen we onze kids toedienen, aanbieden en tolereren dat ze het eten.

We lijken totaal niet te kijken en te beseffen waar we de jeugd mee vergiftigen. Ouders nemen blijkbaar niet de moeite om op de etiketten te kijken welk gif er in de producten zit die we in de volgeladen karren gooien. Want anders zouden ze dit hun kinderen niet aandoen, toch? Zo giga veel suikers, zo weinig gezond voedsel. Zo veel snoep en koek, of van die drankjes waar vloeibaar vergif in zit, en bijna geen niet-schadelijke stoffen. Zo weinig heerlijk en gezond groente en fruit, waar kinderen ook steeds meer van vervreemden.

‘Het gros van de kinderen keek ernaar of ze een verse hondendrol zagen en roken’

Laatst met Halloween struinden wij met onze drie dametjes door het centrum van Naaldwijk op zoek naar letters voor de op te lossen woordpuzzel. Bij elke winkel kon je een letter vinden en werd er snoep uitgedeeld. Kinderen hadden aan het einde van de tocht manden vol met snoep vergaard. Alle soorten, de een nog desastreuzer dan de ander.

Een supermarkt deed ook mee. En die had geen snoep, maar overheerlijke mandarijntjes, met enge gezichtjes erop gestift. Het gros van de kinderen keek ernaar of ze een verse hondendrol zagen en roken. En de oudere kinderen wilden verhaal halen bij de manager, omdat ze snoep wilden.

Een grap? Was het maar zo! Het was te triest voor woorden, maar een perfecte momentopname hoe het met ons land gesteld is. We zijn echt helemaal gesmurft met zijn allen.

Share this

Afbeelding
Gerard van Antwerpen

directeur energieadviesbureau Nife

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin