Doorgaan naar artikel

Hazera: start niet te vroeg met witlofras Djine

Zaadfirma Hazera adviseert om haar nieuwe witlofras Djine (H4200) te trekken voor de oogst vanaf begin mei tot einde seizoen. Dat wijkt aanzienlijk af van de door Djine-veredelaar Vilmorin optimaal geachte trekperiode van januari tot juli.

Hazera heeft de trekbedrijven in Nederland en België eind vorige week geadviseerd tot begin mei te wachten met de het ras Djine. De zaadfirma baseert zich op veel ervaringen met de trek in de afgelopen twee jaar. “Te vroeg trekken geeft kroppen die te makkelijk in de lengte groeien, onvoldoende vullen en gevoelig zijn voor roodverkleuring”, licht Hazera-specialist Arie Oomen toe.

Witlofwortels iets later zaaien

Het advies geldt voor wortels die niet heel vroeg zijn gezaaid (vanaf eind mei/begin juni) en die relatief jong zijn gerooid met voldoende N-inhoud, met een niet te hoog percentage droge stof. Oomen: “Alleen wanneer het niet lukt aan deze punten te voldoen, wordt de optimale forceerperiode vrijwel zeker al in maart-april bereikt, met een uitloop naar mei.”

Onderzoek naar rassen

Op het proefcentrum in Herent lag Djine afgelopen januari in een rassenproef met Hermès, Fakir (referentie) en Darling. De wortels waren van vier herkomsten, met zaaidata uiteenlopend van 12 mei tot 3 juni. Het aantal velddagen varieerde van 166 tot 178, het aantal dagen in de bewaring bedroeg 45 tot 73. De trek startte in de tweede week van januari; regimes met hogere en met lagere temperatuur. Vrijdag 12 februari werd de proef toegelicht tijdens een online studieavond voor witloftelers en -trekkers, georganiseerd door Inagro (Rumbeke-Beitem). Conclusie van de proef in Herent luidt volgens Yannah Cornelis van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant als volgt: “Nu al mooie kroppen, maar nog niet voldoende vast en gevuld, met wat roodverkleuring.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin