Doorgaan naar artikel

HAS-student breidt autonoom telen met AI uit bij Redstar

RedStar heeft autonoom telen met AI-sturing uitgebreid naar twee teeltlocaties. Hidde Preidel combineert zijn afstuderen aan de HAS met de uitrol van dit systeem bij het tomatenbedrijf.

Om de 66 hectare tomatenteelt op drie locaties in Nederland goed te managen is RedStar al enige tijd aan de slag met autonoom telen via Crop Controller. Dit systeem van Blue Radix past artificiële intelligentie (AI) toe om de teeltstrategie van RedStar optimaal uit te voeren. Preidel houdt zich voor zijn afstudeerstage bij zijn studie Tuinbouw en Akkerbouw sinds begin dit jaar bezig met het aansturen van 10 hectare tomatenteelt. “Daarnaast werk ik aan de verdere uitrol van Crop Controller binnen het bedrijf.”

AI bedient de klimaatcomputer

Op de HAS heeft Preidel al de nodige kennis opgedaan van AI, vision technologie en hoe een algoritme werkt en waarop keuzes worden gebaseerd. Toch vond hij zijn eerste kennismaking met Crop Controller best spannend, erkent hij. “Je geeft immers toch een stukje controle uit handen aan een ‘computerprogramma’. Bij een klimaatcomputer doe je dat ook, maar houd je de touwtjes nog in eigen handen. Crop Controller gaat op basis van onze teeltstrategie zelf de aansturing van de klimaatcomputer en installaties in de kas bepalen. Tegelijkertijd biedt het programma wel de mogelijkheid om mee te kijken wat er gebeurt en zie je ook de prognose voor de komende dagen. Daardoor zag ik al snel dat de beslissingen van Crop Controller goed overeenkomen met mijn eigen visie, waardoor ik snel vertrouwen in het systeem kreeg.”

Lees ook: Blue Radix wint GreenTech Innovation Award 2024

Schakelen als er iets onverwachts gebeurt

Dat vertrouwen is volgens Preidel essentieel bij Autonoom Telen. “Soms gebeuren er dingen in het klimaat, waardoor je geneigd bent om zelf aanpassingen te doen. Want komt die verandering door een foute instelling die je hebt gedaan of is het een beslissing van het AI-programma? Als er zoiets onverwachts gebeurt kun je schakelen met de Autonomous Greenhouse Managers van Blue Radix.”

AI maakt tuinbouw aantrekkelijk voor jongeren

Preidel had altijd al interesse in technologie, dus het werken met Crop Controller en AI past goed bij hem. “Werken met AI geeft een extra dimensie aan het vak van teler, stelt Preidel. “Het maakt werken in de tuinbouw ook aantrekkelijker voor meer jongeren denk ik. Digitalisering en robotisering kunnen ervoor zorgen dat zij zich meer verbonden gaan voelen met deze sector. Jonge mensen omarmen dit soort ontwikkelingen sowieso sneller omdat ze gewend zijn aan digitale tools en AI.”

Lees meer over Crop Controller: Rustiger regeling met autonoom telen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin