Handreiking EU in tomatenconflict Marokko

24-06-2014 | Laatste update op 14-09 | |
Handreiking EU in tomatenconflict Marokko

De Europese Unie en Marokko lijken tot een akkoord gekomen in een handelsgeschil over de toegang van Marokkaanse tomaten op de Europese markt.

Europees Landbouwcommissaris Dacian Ciolos is – onder hoge Marokkaanse druk – bereid verhogingen van importheffingen op die tomateninvoer te voorkomen.

Of het voorstel gunstig is voor Europese telers kon de Europese organisatie Copa Cogeca niet zeggen. “Daarover beraden we ons nog”, zegt een woordvoerder. De nieuwe invoerafspraken gaan per 1 oktober in, maar dat hoeft niet te betekenen dat minder tomaten uit Marokko op de EU-markt komen. Volgens CopaCogeca is die invoer de laatste jaren al gestegen van 160.000 naar 350.000 ton. Tegen uitbreiding van dat volume verzet Copa Cogeca zich wel.

Marokko pikte de hervorming van het Europese douanesysteem niet, omdat het de Marokkaanse tomatenexport met een concurrentienadeel zou opzadelen. Volgens Brussel moet de hervormde handelsregulering het systeem transparanter maken, terwijl Rabat er een verdoken tariefverhoging in zag. De Marokkanen dreigden tegelijk andere bilaterale overleggen over bijvoorbeeld vis met EU-landen op te zeggen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer